Božović: Šta je plan nadležnog ministarstva i Vlade Srpske sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu? (Foto)

Božović: Šta je plan nadležnog ministarstva i Vlade Srpske sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu? (Foto)

Načelnik Opštine Istočna Ilidža objavio je saopštenje za javnost povodom najavljenog otvaranja (odjeljenja) Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada u Trebinju .

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Prije otvaranja 4. samita energetike u Trebinju,22. marta 2023. godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković sastali su se sa rukovodstvom Trebinja. Na konferenciji za medije održanoj poslije susreta čelnika Republike Srpske i Trebinja najavljeni su brojni projekti koji će se, uz podršku Vlade Republike Srpske, realizovati u najjužnijem gradu Srpske. Auto-put, aerodrom, solarni paneli i bolnica će, siguran sam, doprinijeti kvalitetu života svih Trebinjaca i radujem se ako se dio ovih projekata realizuje.

No, medalja ima dvije strane. Na istoj konferenciji najavljeno je otvaranje Odjeljenja „Fakulteta tehničkih nauka“ iz Novog Sada u Trebinju čime će, kako reče gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, studenti iz Hercegovine, drugih gradova Srpske pa i regiona dobiti priliku da studiraju tehničke nauke u Trebinju.

Istu tu priliku studenti Republike Srpske i regiona imaju u Istočnom Sarajevu, na Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu našeg Univerziteta, ali koga briga?!

One koji su najavili otvaranje odjeljenja „Fakulteta tehničkih nauka“ u Trebinju sigurno nije, a nije ni rukovodstvo našeg grada, ni stranačke kolege gore pomenutih vizionara, koji već drugi dan ćute o ovom potezu bez presedana!

Uzimajući u obzir nezavidan položaj našeg univerziteta, borbu sa privatnim fakultetima, odlazak mladih ljudi i konstantno raseljavanje Republike Srpske opravdanost ovog projekta ne postoji.
Dok se mi kao zajednica borimo za svakog studenta nadležno ministarstvo i Vlada RS planiraju da studente tehničkih nauka usmjere u Trebinje umjesto na već postojeće tehničke fakultete u Istočnom Sarajevu, a pred vrata tih istih fakulteta, u malu sredinu kao što je Trebinje, dovedu fakultet iz drugog grada i države!

Kao čovjek koji je svoje zvanje stekao na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i već kao student shvatio značaj ove visokoškolske ustanove, kao načelnik koji se, zajedno sa akademskom zajednicom našeg grada, bori za opstanak Univerziteta, kao neko ko se svaki dan sreće sa ljudima koji su dali sve što su imali za opstanak Istočnog Sarajeva, želim da postavim sljedeća pitanja:

KO JE PROCIJENIO OPRAVDANOST OVOG PROJEKTA, ŠTA JE PLAN NADLEŽNOG MINISTARSTVA I VLADE REPUBLIKE SRPSKE SA UNIVERZITETOM U ISTOČNOM SARAJEVU, DA LI JE ISTINA DA UNIVERZITET U BANJALUCI I FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA NOVI SAD OTVARAJU ODJELJENJE U TREBINJU, TE DA LI JE UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU DIO OVOG PROJEKTA?

Na kraju, ali ne i manje važno, slušajući o impozantnim projektima koje planirate, želim po ko zna koji put podsjetiti rukovodstvo Srpske da Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“ još uvijek nastavu izvodi u vojnoj kasarni!

ISTOK

CATEGORIES
Share This