Vidović: Zbog povećanja međunarodnih obaveza manji priliv u budžet od PDV-a

Vidović: Zbog povećanja međunarodnih obaveza manji priliv u budžet od PDV-a

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da je republički budžet za prva dva mjeseca ove godine dobio 27 miliona KM manje sredstava od PDV-a zbog povećanja međunarodnih obaveza, iako je Srpska u januaru i februaru dobila 20,9 miliona KM više tih sredstava nego u istom periodu lani.

“Međunarodne obaveze prema Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Evropskoj investicionoj banci (EIB), EBRD-u i drugima su u januaru i februaru bile veće za 48 miliona KM u odnosu na januar i februar prošle godine, tako da je republički budžet dobio 27 miliona KM manje, opštine su dobile šest miliona KM manje i `Putevi Republike Srpske` dobili su milion KM manje”, navela je Vidovićeva za Srnu.

Ona je naglasila da su sredstva od PDV-a usmjeravana prema lokalnim zajednicama u skladu sa zakonom, te da su netačni pojedini navodi u medijima da je budžet zaustavio ta sredstva prema opštinama.

Vidovićeva je podsjetila da se dug prema tim međunarodnim kreditorima obustavlja odmah kada dođe priliv sredstava od PDV-a, dodajući da se ono što je ostalo nakon toga dijelilo prema propisima.

“U narednom periodu, na primjer u martu, obaveza prema međunarodnim kreditorima je daleko manja i sigurno će biti više prihoda od PDV-a”, istakla je Vidovićeva, dodajući da se pripadajuća cifra te vrste prihoda za Republiku Srpsku određuje po stopi od 33,85 odsto.

Ona je rekla da ti krediti od međunarodnih institucija uopšte nisu bili krediti za budžet, nego da se radi o kreditima po projektima po svim lokalnim zajednicama u Srpskoj, uz dio kredita prema Investiciono-razvojnoj banci Srpske.

“Dakle to su sredstva koja su uložena na čitavoj teritoriji Srpske za razne projekte i sada se plaćaju rate”, navela je Vidovićeva.

Predstavnici Saveza opština i gradova Srpske najavili su da će zatražiti sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom finansija Zorom Vidović zbog smanjena priliva sredstava u budžete lokalnih zajednica po osnovu PDV-a.

(Capital)

CATEGORIES
Share This