Vidović: Polovinom godine inflacija će se stabilizovati

Vidović: Polovinom godine inflacija će se stabilizovati

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da se određena stabilizacija inflacije očekuje polovinom ove godine i da eventualno ostane na tom dostignutom nivou, što bi bilo značajno.

Zaista očekujem njeno smirivanje, a to ne može niko sigurno garantovati. Vidjećemo šta će se dešavati kada su globalna pitanja u svijetu – rekla je Vidovićeva .

Ona je konstatovala da je inflacija svjetski problem, pa samim tim i u Srpskoj, te navela da procjene svjetskih stručnjaka govore o tome da bi euribor mogao da raste negdje do juna i onda se očekuje određena stabilizacija.

Vidovićeva je dodala da je sada u svijetu jedina poluga kod velikih ekonomija kojim se suprotstavljaju inflaciji podizanje kamate, što je proizvelo bankrote određenih banaka i što će se sigurno odraziti na cijeli svijet jer je riječ o velikim sistemima.

Ona je navela da je Svjetska banka podigla kamatu za 0,5 odsto, a Federalne rezerve SAD su tu stopu podigle za 0,2 odsto, što generalno utiče na sva međunarodna finansijska tržišta.

– Utiče i na kamate za zaduživanje, što nije dobro, jer ako te kamate pređu određene maksimume, onda dolazi do potpunog rušenja svih ekonomskih sistema.

U tom slučaju više nema ko da uzima te kredite, jer ne može u svojoj proizvodnji obezbijediti toliku dobit da ih može vraćati i ne može biti konkurentan na tržištu – rekla je Vidovićeva.

(Srna)

CATEGORIES
Share This