Turska „preko noći“ zaustavila tranzit sankcionisane robe u Rusiju

Turska „preko noći“ zaustavila tranzit sankcionisane robe u Rusiju

Turska je ovog mjeseca naglo zaustavila tranzit sankcionisane robe u Rusiju zato što Evropska unija i SAD vrše pritisak na saveznike da podrže mjere uvedene Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Vlada je naložila obustavu tranzita takve robe preko Turske od 1. marta u skladu sa sankcijama, rekao je visoki turski zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, prenio je Blumberg.

„Sistem carinjenja tereta u Turskoj jednostavno je prestao da funkcioniše“, navela je Ekaterina Lazutkina, suvlasnica Vendor Cargo, kompanije za otpremu od vrata do vrata, carinjenje i opštu špediciju, sa sjedištem u Moskvi, koja posluje u Turskoj.

Carinski sistem sada blokira robu namijenjenu Rusiji, dodala je ona.

Turska je tokom prošle godine postala jedno od utočišta ruskih bogataša i centar za nabavku dobara, zahvaljujući ličnom odnosu između Vladimira Putina i predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

Turski izvoz u Rusiju porastao je na 9,3 milijarde dolara u 2022. sa 5,8 milijardi dolara godinu dana ranije, što ilustruje poteškoće sa kojima su se SAD i EU suočile u okupljanju jedinstvenog fronta protiv Putina.

„Stav Turske povezan je sa proširenjem sankcija EU Rusiji“,  rekao je Mustafa Bojadžioglu, glavni izvršni direktor istanbulske carinske brokerske kuće Subaši, koji je potvrdio blokadu.

On je rekao da nije bilo zvaničnog saopštenja, niti prelaznog perioda, što je izazvalo zabunu među kompanijama.

(Telegraf)

CATEGORIES
Share This