„Treba joj BILION FUNTI novih investicija“ Velika Britanija da bi postigla ekonomske ciljeve ovo treba raditi narednih 10 godina

„Treba joj BILION FUNTI novih investicija“ Velika Britanija da bi postigla ekonomske ciljeve ovo treba raditi narednih 10 godina

Velikoj Britaniji je potrebno 100 milijardi funti novih investicija godišnje, odnosno oko 119 milijardi evra, tokom narednih 10 godina da bi postigla ekonomske ciljeve i ostvarila godišnji privredni rast od najmanje tri odsto.

Kako navodi Gardijan, Britaniji je ukupno potrebno bilion funti novih investicija u desetogodišnjem periodu.

Nova sredstva treba uložiti prije svega u sektore energetike i stanovanja, smatraju stručnjaci.

Energetskom sektoru Velike Britanije je potrebno 50 milijardi funti godišnje, dok 20 do 30 milijardi funti treba izdvojiti za stambeni fond, a osam milijardi funti za projekte poboljšanja snabdjevanja vodom.

Londonu je takođe neophodan rizični kapital u vrijednosti od 20 do 30 milijardi funti za rastuće kompanije kojima je potrebno finansiranje za proširenje poslovanja.

Izvještaj sugeriše da Velika Britanija treba da stvori atmosferu u kojoj će potrošači mnogo više željeti da rizikuju i ulažu svoj novac u lokalne kompanije nego da ga drže na svojim gotovinskim računima.

Takvu vrstu ponašanja treba stimulisati ukidanjem takse na kupovinu akcija i omogućiti kompanijama da podstaknu ljude sa velikom novčanom štednjom ka investicijama, navodi se u izvještaju.

Agencije

CATEGORIES
Share This