Srbija izdala više od 8.000 dozvola stranim državljanima za dva mjeseca

Srbija izdala više od 8.000 dozvola stranim državljanima za dva mjeseca

Nacionalna služba za zapošljavanje u Srbiji izdala je strancima od početka godine više od 8.000 dozvola za rad, izjavila je danas Sanja Gavranović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Broj stranaca povećan je poslednjih godina, Nacionalna služba za zapošljavanje u 2021. godini izdala je 25.000 dozvola za rad, prošle godine više od 35.000“, rekla je Gavranovićeva i naglasila da se tendencija porasta broja izdatih dozvola nastavila i u ovoj godini.

Prema njenim rečima, 1. marta se završava objedinjena javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, koji je u nadležnosti MUP-a i Zakona o zapošljavanju, a čiju primjenu prati Ministarstvo za rad.

„Izmenama i dopunama ta dva propisa koja su bitna za položaj stranaca, a koja su horizontalno povezana, Srbija će imati digitalizovan postupak izdavanja dozvole“, rekla je Gavranovićeva, koja je rukovodilac grupe za upravne i upravno-nadzorne poslove za oblast zapošljavanja.

Gavranovićeva je rekla da stranac više neće morati da ide u Upravu za strance u MUP za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za privremeni boravak, dok poslodavac neće morati da ide u Nacionalnu službu za zapošljavanje da bi pribavio dozvolu za rad.

„Proces će biti efikasniji i smanjivaće troškove privredi“, navela je ona.

Gavranovićeva je rekla da postoje kvote u zapošljavanju stranaca s ciljem zaštite domaćeg tržišta rada. „Srbija se suočava sa nedostatkom radne snage, zato imamo povećanu tendenciju u zapošljavanju stranaca“, napomenula je Gavranovićeva.

Jedna od novina zakona predviđa da stranac u Srbiji može da zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

„Dozvole za rad će se izdavati na tri godine, uz mogućnost da budu produžene“, rekla je Gavranovićeva za Tanjug.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This