Pogodno tlo i klima: U Hercegovini sve više maslinjaka

Pogodno tlo i klima: U Hercegovini sve više maslinjaka

U proteklih desetak godina raste broj maslinjaka u Hercegovini. Pogodno tlo i mediteranska klima uzrokovali su ekspanziju uzgoja maslina, a posebno uljarica iz kojih se cijede ulja vrhunskog kvaliteta.

Pored grožđa i smokve, maslina upotpunjuje hercegovačko trojstvo kada su mediteranske biljke u pitanju, a uzgajivači maslina kažu da ne brinu za plasman jer nude visoki kvalitet.

Nakon skoro trogodišnje pripreme i analize zemljišta, Radovan Vukoje iz Trebinja je prije 12 godina zasadio prve masline, a danas ima preko 1000 stabala.

„Mi smo se opredijelili isključivo za uljarice i posadili smo uljarice na lokalitetu Zasad polje, sve zajedno sa italijanskim stručnjakom Luiđijem Gocijem koji je radio tri godine analizu zemljišta.

Moja je ideja bila da najadekvatnije sorte posadimo na ovom lokalitetu. Napravili smo ovaj maslinjak sa pet italijanskih sorti: Lecciono, Pendolino, Frantolo, Buga i Bianchera.“, kaže Radovan Vukoje, uzgajivač maslina.

Hercegovina je jedina regija u BiH koja može da proizvodi maslinovo ulje, a ako znamo da ni u svijetu nema mnogo regija pogodnih za uzgoj maslina, jasno je da nema straha za plasman maslinovog ulja na tržište jer kvalitetno ulje je traženo u svim krajevima svijeta, dodaje Vukoje.

On tvrdi da će u narednom periodu autohtono hercegovačko trojstvo koje čine vinova loza, smokva i maslina biti od izuzetnog značaja za razvoj kako proizvodnje, tako i turizma ovog kraja.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This