NIJE GORIVO Njegova cijena nas je DOVODILA DO OČAJA, a sad ga „SA PJESMOM“ KUPUJEMO

NIJE GORIVO Njegova cijena nas je DOVODILA DO OČAJA, a sad ga „SA PJESMOM“ KUPUJEMO

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj su u avgustu, u odnosu na isti mjesec lani, bile više za 1,1 odsto. Poskupljenja hrane nisu na prvom mjestu, ali su cijene većine namirnica unazad godinu dana rasle.

Poskupjele su i brojni drugi proizvodi, a zanimljivo je da je došlo do pojeftinjenja onih roba koje su građanima Srpske zadavale najviše glavobolje od enormnih poskupljenja koja su nas zahvatila izbijanjem rusko-ukrajinske krize.

Riječ je, prvenstveno, o ulji i gorivu, čije su cijene u tom periodu zabilježile rekordne iznose. Primjera radi, litar ulja je išao i do 6 KM, dok se litar goriva prodavao i po 3,5 KM.

Trenutno, prosječna cijena goriva je nešto iznad 2,5 KM, što je za nekih 15 feninga jeftinije nego lani. Takođe, litar ulja je, u prosjeku, od avgusta prošle godine do istog mjeseca 2024, sa 2,86 pojeftinio na 2,63 KM.

Građani naglašavaju da nikada neće zaboraviti period kada su cijene bukvalno rasle na dnevnom nivou

– Krenem u nabavku, i samo razmišljam o tome na što ću naići. Posebno kad je riječ o ulju, čija se cijena mijenjala iz dana u dan. U jednom trenutku, litar je koštao skoro 6 KM. Dakle, bio je skuplji za čak 3-3,5 KM nego danas. Praktično, 4 litra mjesečno koštala su više od 20 maraka, a sada nepunih 10 KM, s obzirom na to da litar može da se nađe za 2,4 KM. Kad se sjetim toga, trenutna cijena ove namirnice djeluje mi više nego povoljno. I gorivo je pojeftinilo, ali ni blizu kao ulje – poručuje Vinka S. iz Banjaluke.

Na pumpama u Banjaluci litar dizela trenutno košta 2,39-2,43, a litar benzina 2,39-2,45 KM, što je, u odnosu na maj, jeftinije za oko 40 feninga.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći godišnji rast cijena u avgustu 2024. zabilježen je u restoranima i hotelima, te u slučaju alkoholnih pića.

U prvom slučaju, poskupljenja uglavnom diktiraju veće cijene smještaja, ali su poskupjela i restorasnka jela, te pivo.

Statistika pokazuje da je unazad godinu dana šnicla sa prilogom poskupjela za jednu marku – sa 16 na 17 KM, a kilogram sirnice za više od 1,5 KM. Naime, prosječna cijene ove pite lani je bila 12, a ove godine 13,55 KM po kilogramu. Komad torte je, u prosjeku, poskupio sa 4,4 na 4,9 KM.

Takođe, kilogram kafe je sa 18 otišao na 19,35 KM, a litar piva sa 2,9 na 3,24 KM.

Niže cijene na godišnjem nivou, u avgustu su zabilježene kod odjeće i obuće, te kod prevoza, zbog nižih cijena goriva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This