MMF traži čak i sniženje plata

MMF traži čak i sniženje plata

Dok se u Srpskoj uveliko priča o novom povećanju plata budžetskim korisnicima, sa adrese Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vlastima savjetuju da za tim ne posežu, ali i da, ako se inflatorni pritisci nastave, razmotre vraćanje nedavno povećanih primanja na prethodni nivo.

U Srpskoj je formirana radna grupa za praćenje sporazuma koji su predstavnici više sindikata potpisali sa Vladom RS još polovinom prošle godine.

Na osnovu toga sporazuma definisano je da će nakon prvog kvartala 2023. godine biti formirana radna grupa koja će analizirati i pripremiti prijedlog za dalje povećanje plate budžetskim korisnicima.

Radna grupa je formirana i trenutno prikuplja statističke podatke o svim kretanjima u Srpskoj, nakon čega će biti poznat stav o dalje povećanju plata budžetskim korisnicima.

Međutim, iz MMF-a navode da to nije dobar potez.

– Fiskalna politika treba da bude manje ekspanzivna kako bi pomogla i u borbi protiv inflacije i smanjenja finansijskih pritisaka.

To se može postići ograničavanjem tekuće potrošnje, konkretno, obuzdavanjem plata u javnom sektoru i izbjegavanjem vanrednog povećanja penzija, ali uz istovremeno održavanje javnih investicija koje podstiču ekonomski rast – rekao je “Glasu” rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

Naglasio je da, ako se inflatorni pritisci nastave, vlast trebaju razmotriti vraćanje nedavno povećanih plata u javnom sektoru na prethodni nivo.

– Naš savjet vlastima u oba entiteta je da sada izbjegavaju dalje povećanje plata u javnom sektoru – rekao je Džuel.

Sindikat uprave RS je jedan o potpisnika sporazuma sa Vladom RS.

Oni imaju i svoga predstavnika u radnoj grupi koja prati realizaciju potpisanog sporazuma sa Vladom.

– Ne interesuje nas stav MMF-a. Mi imamo naše propise koji nas obavezuju da radimo na daljem usklađivanju plata.

Za nas su važni zaključci republičkog parlamenta i potpisani sporazumi. MMF daje prijedlog za stabilizaciju budžeta te da bude obezbijeđen novac za otplatu spoljnog duga.

Njihov stav nas neće spriječiti da radimo ono što smo zacrtali – rekao je predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

(BN/Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This