Kilogram žive vage prasića u Srpskoj koštaće i do 10 KM

Kilogram žive vage prasića u Srpskoj koštaće i do 10 KM

Kilogram žive vage prasića u Srpskoj bi već pred Vaskrs mogao da dostigne cijenu od vrtoglavih 10 KM, dok trenutno koštaju oko osam KM.

Ovo potvrđuju uzgajivači koji naglašavaju da su prasići počeli da poskupljuju još tokom ovog posta, što ranije nije bio slučaj.

Naime, za vrijeme postova njihova cijena je uglavnom bila stabilna, a do poskupljenja je dolazilo neposredno prije praznika.

Kako kažu u Udruženju uzgajivača svinja RS, razlog poskupljenja žive vage tokom posta, jeste to što su tovljači masovno počeli da kupuju prasiće.

– Kupuju sve što mogu, da se obezbijede za kasnije. Zato i jeste došlo do poskupljenja, koje će biti još veće pred kraj posta, odnosno pred Vaskrs i za slave koje dolaze. Cijena bi tada mogla da ide i do 10 KM po kilogramu žive vage – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

Prema njegovim riječima, na domaćem tržištu, generalno, nema prasića, tako da je ponuda daleko manja od potražnje.

– Zato građani skupo plaćaju prasad. Godinama smo upozoravali na prekomjerni uvoz, ali nas niko nije slušao. U međuvremenu, domaći stočni fond je uništen i sad smo tu gdje jesmo. Nažalost, sve se lomi preko leđa naših građana – ističe Maljčić.

Podsjetimo, prije nešto više od dvadesetak dana, kilogram je koštao 6,3 do sedam maraka, a do unazad sedam dana cijena se kretala 7,5 do osam KM. Trenutno, ko želi da kupi prase, po kilogramu mora da izdvoji osam KM.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This