Iste količine mesa došle u BiH po drastično većim cijenama

Iste količine mesa došle u BiH po drastično većim cijenama

Uvoz životinja i mesa u Bosnu i Hercegovinu u toku prošle godine je na sličnom nivou kao godinu ranije, ali je trebalo izdvojiti drastično više novca.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom prošle godine uvezeno je 83.362.882 kilograma živih životinja i mesa za 507.732.506 KM, dok je godinu ranije došlo 83.729.447 kilograma za iznos od 398.303.675 KM.

Za oko polovine iznosa od 507 miliona KM, u BiH je tokom prošle godine došlo 30.475.689 kilograma goveđeg mesa.

„Slijedi uvoz 19.497.977 kilograma svinjskog mesa za oko 98 miliona KM, pa 12.583.261 kilogram mesa peradi i jestivih klaoničkih proizvoda od peradi za oko 38 miliona KM“, piše u podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Sa druge strane, tokom prošle godine izvoz živih životinja i mesa je povećan, pa je tako sa 32 miliona KM, koliko je izvezeno tokom 2021. godine, prošle godine otišlo ovih proizvoda za oko 51 milion KM.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, kaže da je pretjeran uvoz mesa boljka koja traje već godinama te urušava domaće proizvođače.

„Iz inostranstva se plasira meso najgoreg kvaliteta, dok se naše slabo kupuje i zbog toga se sve manje ljudi odlučuje da se bavi poljoprivredom“, istakao je Banjac.

Naglasio je da se nešto hitno morati riješiti na nivou države BiH kako bi se zaštitili domaći proizvođači mesa.

„Mi smo nezaštićeni, imamo podsticaje koji su, hajde da kažemo, bolji nego prethodnih godina, ali uzalud je to kad sve više uvozimo, a domaće ne forsiramo“, rekao je Banjac.

O unapređenju spoljnotrgovinskog prometa robe životinjskog porijekla prije nekoliko dana su razgovarali Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Saša Bošković, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Košarac je tražio od Boškovića da u najkraćem roku obavi konsultacije s Veterinarskim institutom RS „Dr Vaso Butozan“ i Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, s ciljem interlaboratorijskog povezivanja sa referentnom laboratorijom iz Austrije, a sve s ciljem izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Evropske unije.

Podsjećamo, BiH do 30. aprila ove godine treba da dostavi audit timu Evropske komisije odgovore na dva dodatna pitanja iz akcionog plana u vezi s ispunjavanjem preporuka iz izvještaja Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane o mogućnosti izvoza crvenog mesa u EU.

NN

CATEGORIES
Share This