Gorivo pojeftinilo, inflacija i dalje ostala visoka

Gorivo pojeftinilo, inflacija i dalje ostala visoka

Iako cijene goriva na benzinskim pumpama u posljednje dvije sedmice padaju u prosjeku za 15 feninga, što je uzrokovano padom potražnje na globalnom tržištu, postavlja se pitanje zbog čega inflacija u Republici Srpskoj stalno raste i ima li straha od recesije.

Nakon pada cijena goriva ispunjeni su svi uslovi da se isto dogodi i sa osnovnim prehrambenim namirnicama i robom koja se svakodnevno kupuje. Ipak, ekonomisti poručuju da kod nas više nijedno ekonomsko pravilo ne vrijedi kada je u pitanju regulacija cijena putem tržišta.

„Nema mogućnosti da mehanizmi slobodnog tržišta definišu cijenu. Kada uzmemo našu situaciju, da smo uvozno orijentisana privreda i uvozimo i inflaciju i visinu cijena diktira ta uvozna komponenta. Ono što sami proizvodimo, tu možemo na neki način da utičemo, ali samo jake ekonomije kroz metodologije subvencije i podsticaje mogu da utiču na cijene esencijalnih roba i da drže cijene na određenom nivou“, kaže Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Ono što najviše brine su poskupljenja hrane i energenata. Zato su neophodne adekvatne mjere vlasti za suzbijanje negativnih efekata po stanovništvo jer su prognoze za budući period nesigurne i različite.

„Dok MMF predviđa da će u BiH inflacija oko 6 %, finansijski sektor i sektor osiguranja i druge finansijske isntitucije smatraju da će biti 8 %, naš tim je analizom procijenio da bi inflacija mogla da se zadrži na 9 %. To svakako usporava ličnu potrošnju građana usled visokih cijena životnih namirnica i usluga“, smatra  Svjetlana Šurlan, Bloomberg Adria TV.

Inflacija je uvezena. Nismo mi krivi, globalno stanje je uzrok. Činimo sve što je u našoj mogućnosti. RS je stabilna. Ovo su samo neke od rečenica koje izgovaraju nadležni kada ih pitamo kako će se Srpska boriti sa inflacijom.
Iako situacija nije ni malo naivna,za predsjednika Srpske to nije ništa strašno.

„De šta je neizdrživo evo padaju cijene goriva naravno da imamo problema sa tim i imamo problema sa lancima snabdijevanja rs dijeli sudbinu okruženja svega druga i činimo sve što možemo“, kaže  Milorad Dodik, predsjednik RS.

Da se ne čini sve što se može dokaz tome je to što su SNSD i koalicioni partneri zaustavili odluku o ukidanju akciza na gorivo čime bi i lančano i druge cijene morale pasti, smatraju u PDP.

„Da su se ukinuli akcize na pola godina vratilo bi se građanim kroz jeftinije gorivo. 300 milona za cijelu BiH i 100 miliona za RS.  Valjda je red i ljudska obaveza institucija da bar jedan dio novca koji su uzeli od građana vrate kroz ukidanje akciza“, kaže Branislav Borenović,poslanik u PS BiH.

Očigledno po ugledu na vlast u Republici Srpskoj ponašaju se i vlasnici trgovačkih lanaca i benzinskih pumpi, s obzirom na to da su u više navrata dizali cijene proizvoda, bez obzira na stanje na tržištu nafte, i to, kako je Inspektorat RS ranije utvrdio, nezakonito. Ono što je sigurno je to da će sve posljedice ponovo snositi krajnji potrošač, kojem je novčanik ionako već poluprazan i koji jedva sastavi kraj s krajem svakog mjeseca.

(BN) Foto: : Pixabay

CATEGORIES
Share This