Federacija BiH dobija nove slobodne zone?

Federacija BiH dobija nove slobodne zone?

Vlada Federacije BiH u Programu ekonomskih reformi (PER FBiH) za period 2023-2025. godina, koji je prije nekoliko dana usvojen, planira osnivanje novih slobodnih zona kako bi se povećala direktna strana ulaganja, ali i rast domaćih ulaganja.

Naime, kako se navodi u programu, putem ekonomskog modela slobodnih zona cilj je povećati direktna strana ulaganja, te osigurati rast domaćih ulaganja kroz fiskalnu disciplinu i kontrolu javnih rashoda, a čime se stvara pozitivan uticaj na cjelokupan privredni rast i razvoj.

„Mjere se, između ostalog, odnose i na povećanje efikasnosti tržišta rada putem realizacije programa i mjera aktivnih i pasivnih politika, te stvaranja uslova za rast stope zaposlenosti. Putem pojednostavljivanja procedura za preduzetnike i privredne subjekte planirano je stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja i podizanje konkurentnosti, kao i podsticanje razvoja preduzetništva koje stavlja u fokus održivi ekonomski rast, a podrazumijeva pametno upravljanje prirodnim resursima uz korištenje čiste energije“, piše u Programu ekonomskih reformi do 2025. godine.

Dalje se ističe da strukturne reforme u narednom trogodišnjem periodu uključuju 13 oblasti s jasno definisanim reformskim mjerama koje se namjeravaju provesti.

„To su upravljanje javnim finansijama, zelena tranzicija, digitalna transformacija, te poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, kao i istraživanje, razvoj i inovacije. Takođe, uključuju reforme ekonomske integracije, tržišta energije i transporta, zatim poljoprivredu, industriju i usluge, te obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i inkluziju“, navodi se u PER-u.

Admir Čavalić, ekonomista i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže za „Nezavisne novine“ da je potpuno nejasno kolika će biti implementacija tog programa, jer se ranije vidjelo da je bila jako niska stopa realizovanog.

„Sa druge strane, Vlada FBiH je u tehničkom mandatu i pitanje je da li ima kapaciteta da iznese sve planirano u narednim godinama, posebno ako se uzme u obzir da nema podršku Parlamenta FBiH. Program jeste dobar, ali sam skeptičan da će biti realizacije“, ističe Čavalić.

On dodaje da je ovim programom planirano osnivanje novih slobodnih zona, ali da tu nije ni ranije dolazilo do napretka.

„Bilo bi dobro da se ide ka osnivanju novih slobodnih zona, posebno uzimajući u obzir geopolitički položaj i činjenicu da imamo veliku granicu sa Hrvatskom koja je dio Šengena i ovo je pravo vrijeme da se privlače direktne strane investicije i koriste prednosti ofšoringa zbog činjenice da smo blizu EU. Ove zone bi privukle direktne strane investicije, ali i povećale domaća ulaganja“, zaključio je Čavalić.

Kako su ranije „Nezavisne“ pisale, u BiH su do sada registrovane četiri slobodne zone, sve četiri u FBiH, a posljednja od njih je registrovana prije skoro 19 godina. Osnivanje slobodnih ekonomskih zona je planirano i u mnogim lokalnim zajednicama u Srpskoj, kao što su Gradiška, Doboj, Trebinje, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Srebrenica, Šamac, Bratunac i druge.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This