Evropska komisija odobrila: MOL preuzima OMV Slovenija

Evropska komisija odobrila: MOL preuzima OMV Slovenija

– MOL grupa, čija je Ina članica, dobila je odobrenje Evropske komisije, čime su ispunjeni svi uslovi za preuzimanje 92,25 odsto udjela u OMV Slovenija.

Ina i MOL dobili su konačnu saglasnost Evropske komisije za preuzimanje OMV Slovenija, čije se okončanje očekuje do kraja juna, nakon čega će Ina povećati svoj udio u OMV Slovenija sa sadašnjih 7,75 na 33 odsto, prenijela je Ina.

Odobrenje dolazi nakon detaljne analize MOL grupe o potencijalnom preuzimanju maloprodajne mreže OMV Slovenija. Kao preduslov za pozitivnu odluku Evropske komisije o preuzimanju OMV-a, MOL grupa je u martu potpisala sporazum o prodaji 39 benzinskih stanica Shell-u iz svoje buduće kombinovane maloprodajne mreže u Sloveniji.

Zaključivanje transakcije sa OMV Slovenija očekuje se do 30. juna ove godine. Istovremeno će se, kažu u Ini, implementirati sporazum MOL-a i Ine prema kojem će INA povećati svoj udio u OMV-u Slovenije sa sadašnjih 7,75 odsto na 33 odsto.

„Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućiće INA-i i MOL-u da u većoj mjeri nego danas iskoriste cjelokupne proizvodne, logističke i rafinerijske kapacitete u širem srednjeevropskom regionu, a grupacija MOL u partnerstvu sa Inom će postati drugi najveći igrač na slovenačkom tržištu“, kaže on u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se na nivou MOL grupe izražava uvjerenje da će ovom transakcijom i dovršenjem sanacionih mjera za zaštitu tržišne konkurencije biti dodatno ojačana tržišna konkurencija u Sloveniji, jer je, kako se navodi, pojava jakog drugog igrača će izvršiti pritisak na dominantnog pružatelja usluga te će rezultirati boljim cijenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji.

Vodeći tržišni udio u prodaji goriva u Sloveniji trenutno ima Petrol.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This