Cijene stanova u prvom kvartalu veće za 13.62 odsto

Cijene stanova u prvom kvartalu veće za 13.62 odsto

Cijene stanova u Srbiji u prvom tromjesečju ove godine bile su za 13.62 odsto veće nego u istom periodu prošle godine, dok su u poređenju sa četvrtim lanjskim tromjesečjem porasle za 2.57 odsto, saopštio je Republički geodetski zavod Srbije (RGZ).

Iako je nastavljen rast, nakon dvogodišnje ekspanzije, cijene stanova su u prvom tromjesečju neznatno manje porasle u odnosu na kraj prošle godine, a zabilježen je i manji broj evidentiranih kupoprodaja stanova, navodi „RGZ“.

Ovoj promjeni, prema ocjeni „RGZ“, doprinosi smanjenje udjela kupoprodaja stanova finansiranih kreditima, sa 21 odsto u četvrtom tromjesečju 2022. na 18 odsto prodatih stanova u prvom tromesečju ove godine, što je posledica rasta kamatnih stopa.

Gledano po regionima, u odnosu na isti period prošle godine, cijene stanova su porasle u Vojvodini za 14.89 odsto, Beogradu za 13.27 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 11.24 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najveći rast cijena zabilježen je u Južnoj i Istočnoj Srbije i iznosio je 15.74 odsto.

Cijene stanova u novogradnji, odnosno kupovina od investitora, su na nivou Srbije porasle za 10.48 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je starogradnja imala veći međugodišnji rast, i on je bio 15.4 odsto.

Kada se uporedi indeks cijena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je jedna od rijetkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promjenama trenda na tržištu nepokretnosti usljed globalnih ekonomskih turbulencija, navode iz „RGZ“ i dodaju da prema dostupnim podacima, veliki broj država već krajem prošle godine bilježi drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti, prenosi „RTS“.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This