Cijene gasa porasle nakon blokade tranzita iz Rusije u Evropu preko Ukrajine

Cijene gasa porasle nakon blokade tranzita iz Rusije u Evropu preko Ukrajine

– Blokada protoka gasa iz Rusije u Evropu preko Ukrajine i vojna akcija ukrajinskih snaga u Rusiji gurnule su cijene akcija gasa na starom kontinentu na najviše nivoe od početka godine.

Trgovanje na najvećoj evropskoj berzi gasa u Holandiji zatvoreno je u petak po cijeni od 41 evro po megavat-satu, što je rast od 14 odsto od početka nedjelje, prenosi SEEbiz.

Rano zaustavljanje tranzita gasa preko Ukrajine, u svjetlu upada ukrajinskih trupa na jugozapad Rusije ove nedjelje, moglo bi da dovede do skoka zimskih cijena za dodatnih 17 odsto sa sadašnjih nivoa na oko 50 evra po megavat-satu, ocjeno je analitičar Energy Aspects-a za portal Montelnews.

Tržište definitivno reaguje na prijetnju i to nije zanemarivo, podvlači portal, prenosi Jutarnji.hr.

Pažnju stejkholdera na evropskom tržištu gasa privukla je i informacija da su ukrajinske snage u pohodu na rusku Kursku oblast zauzele postrojenje za kompresiju gasa Sudža u blizini istoimenog grada.

Montelnews prenosi informaciju ukrajinske kompanije koja upravlja gasovodima da nemaju saznanja o zauzimanju Sudže i da nije bilo prekida dotoka gasa iz unutrašnjosti do Sudže.

Gas ove zime neće biti jeftiniji od 27 evra po megavat-satu

Iako se, podsjeća portal, očekivalo da će do kraja godine prestati protok ruskog gasa kroz Ukrajinu, sadašnji gubitak ruskog snabdijevanja tom rutom smanjio bi očekivane zalihe gasa u evropskim skladištima krajem oktobra.

Istovremeno, da pražnjenje zaliha preko očekivanog tempa verovatno ne bi predstavljalo problem za predstojeću grejnu sezonu, ali bi njegovo dopunjavanje 2025. bilo, zaključuje Montelnews, „veoma teško“.

Biznis.rs

CATEGORIES
Share This