Bližimo li se rekordnim cijenama: Prasići u Srpskoj opet poskupjeli, evo koliko košta kilogram žive vage

Bližimo li se rekordnim cijenama: Prasići u Srpskoj opet poskupjeli, evo koliko košta kilogram žive vage

Do unazad dvije sedmice, kilogram žive vage prasića na stočnim pijacama kretao se od 6,3 do 7 KM.

Međutim, njihova cijena trenutno je na bijeljinskoj pijaci između 7,5 i 8 KM po kilogramu, što je poskupljenje od preko jedne marke.

I preko oglasa, prasići teški 20-30 kilograma prodaju se za 8 KM po kilogramu, što je i za 1,5 KM više nego prije desetak dana.

Građane psebno zabrinjava to što je do poskupljenja došlo u vrijeme posta, kada cijene stoke, u principu, idu dole, da bi skočile pred praznike.

Međutim, prasići su ove godine krenuli da poskupljuju maltene na početku posta, što ukazuje na to da bismo pred Vaskrs mogli da očekujemo rekordnu cijenu žive vage.

pečeno prase na trpezi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Lani je cijena za Vaskrs i Prvi maj bila oko 9 KM po kilogramu, a već sad smo joj se približili. Bogami, za predstojeće praznike mnogi će dobro razmisliti hoće li na trpezi imati cijelu pečenicu ili par kilograma prasetine iz rerne – poručuje Milenko V, građevinac iz Banjaluke.

Uzgajivači svinja iz Srpske više puta su naglasili da građani skupo plaćaju domaće prasiće, jer je zbog uvoza smanjen broj krmača, te da će, upozoravaju, situacija u ovom pogledu biti još gora, jer nema zaštite domaće proizvodnje.

Objašnjavaju da je, s druge strane, do značajnog poskupljenja prasića lani došlo zbog rasta cijena sirovina, energenata, te rada, odnosno činjenice da je na ovim prostorima sve manje ljudi koji se bavi uzgojem i klanjem svinja.

– Svoju proizvodnju smo doveli do gašenja, a taj ceh će, nažalost, platiti narod – poručuju uzgajivači.

Podsjetimo, za ove novogodišnje i božićne praznike cijena kilograma žive vage prasića u Srpskoj išla je i do nevjerovatnih 10 KM, što je ubjedljivi rekord kada je riječ o koštanju prasadi u to doba godine.

Tokom božićnog posta, kilogram je koštao oko 7 KM.

Pred Vaskrs lane kilogram je koštao oko 9 KM, a poslije praznika cijena je pala na 5-6 KM.

Pred vaskršnje praznike 2021, prasići su, u prosjeku, koštali oko 4,5, a jagnjad oko 5,5 KM po kilogramu žive vage.

Cijena žive vage jagnjadi trenutno je 7,5-8 KM, koliko je iznosila i prije petnaestak dana.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This