Berzanski kolaps i svjetski sukobi: Aćimović o nepripremljenosti BiH za krizu koja dolazi!

Berzanski kolaps i svjetski sukobi: Aćimović o nepripremljenosti BiH za krizu koja dolazi!

Danas je “crni ponedjeljak” na berzama širom Evrope i Azije, a uzrokovan je strahovima od moguće američke recesije i širenja sukoba u Evropi, Bliskom Istoku, Aziji i Africi.

Ekonomista Draško Aćimović, koji je ovu situaciju najavio još u januaru za portal BUKA, sada je prokomentariso novonastalu situaciju i poslao još jedan apel domaćim političarima da ide ubrzana nesreća koju samo oni ne žele da vide, te da je krajnje vrijeme da usmjere pažnju na ozbiljne globalne promjene koje se dešavaju i njihov neizbježan uticaj na Bosnu i Hercegovinu.

Aćimović je istakao da se svjetski rat širi i da se vodi ne samo konvencionalnim oružjem, već i kroz hibridne, hakerske, terorističke i finansijske napade. “Danas su berze u ogromnom padu, a situacija će se pogoršavati s eskalacijom sukoba na Bliskom istoku, u Africi i Evropi. Veliki pad tehnoloških divova, koji su izgubili i do trećine svoje vrijednosti, već je doveo do masovnih otpuštanja. Nikkei indeks pao je danas za 12,4%, što je nezabilježeno u novijoj istoriji. Očekuju se nova neprijatna iznenađenja, posebno nakon zatvaranja Olimpijskih igara 12. avgusta,” upozorio je Aćimović.

Posebno alarmantna situacija vlada u Bosni i Hercegovini, gdje stotine hiljada građana ovise o javnim kuhinjama za svoj jedini obrok, dok političari ignorišu stvarne probleme. Prema Aćimovićevim riječima, zemlja nije pripremljena za scenarije poput nestanka električne energije, prekida u opskrbi energentima i hranom, ili velikih hakerskih napada. Bez odgovarajućih zaliha i planova za krizne situacije, BiH se nalazi u kritičnoj poziciji, dok njeni lideri nastavljaju s ispraznim izjavama, skrivajući činjenicu da je zemlja prva po korupciji u Evropi i druga u Evroazijskom prostoru.

“Mi nemamo rezervi energenata, hrane, nema agregata, nema ničega osim ispraznih izjava,” zaključio je Aćimović, ponovo pozivajući domaće političare da se ozbiljno posvete rješavanju ovih ključnih problema.

Buka

CATEGORIES
Share This