Azijski div tempom rasta nadmašio Kinu

Azijski div tempom rasta nadmašio Kinu

Indonezijski BDP snažno je porastao i u drugom tromesečju zahvaljujući potrošnji domaćinstava i ulaganjima, pokazali su službeni podaci, naznačivši da je najveća ekonomija jugoistočne Azije tempom rasta nadmašila Kinu.

Aktivnost u indonezijskoj privredi porasla je od aprila do juna za 5.05 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a gotovo istu stopu rasta beležila je i na početku godine, prema podacima koje je u ponedeljak objavila indonezijska statistička kancelarija.

Na tromesečnom nivou uvećana je za 3.79 posto. Potrošnja domaćinstava skočila je u prazničnoj sezoni za 4.93 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a državna potrošnja za 1.42 posto, prenosi Indeks.

Ulaganja kompanija porasla su za 4.43 posto. Izvoz je na godišnjem nivou skočio za 8.28 posto, a u gotovo istom postotku porastao je i uvoz.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procenio je u aprilu da će indonezijska privreda ove godine porasti za pet posto, a gotovo istu stopu rasta očekuju i u 2025. godini. To bi značilo da bi Indoneziju u grupi azijskih ekonomija u razvoju i u nastajanju pretekla samo Indija, čiji bi BDP u ovoj godini trebao da poraste za 6.8 posto i za 6.5 posto u 2025.

Kineska ekonomija trebala bi pak ove godine po MMF-ovim proračunima da poraste za 4.6 posto i za 4.1 posto u 2025. Od aprila do juna aktivnost je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje uvećana za 4.7 posto, izvestila je statistička kancelarija. Na početku godine bila je porasla za 5.3 posto.

Izvor: Index

CATEGORIES
Share This