Amerikanci sve manje troše

Amerikanci sve manje troše

Amerikanci jedva uspjevaju da podnesu cijene hrane koje ubrzano rastu, a manje kupuju ostale stvari kao što su igračke, garderoba i stvari za kuću, što postaje problem za prodavce, navodi Glas Amerike.

Menadžeri jednog od najvećih prodajnih lanaca, Volmarta ali i ostalih, navode da Amerikanci mijenjaju kupovne navike i pokušavaju da nađu sniženja, usljed najveće inflacije koja je pogodila ovu generaciju.

„U Volmartu, koji kao prodavnica ima najveće svjetske prihode, Amerikanci i dalje troše novac, ali više biraju i razmišljaju o tome šta će kupiti“, kaže globalni izvršni menadžer Dag MekMilon, prenosi Rojters.

Više cijene hrane uticale su na prodaju električnih aparata, igračaka, kućnih aparata i garderobe u posljednjem kvartalu u Volmartu. MekMilon vjeruje da će inflacija trajati kada su u pitanju i namirnice koje se kupuju ne bi li se odmah konzumirale i za one koje služe za kasniju upotrebu.

Prosječne cijene hrane skočile su za 11,3 odsto u januaru, u odnosu na prošlu godinu, objavilo je Ministarstvo za rad. To je skoro pet odsto više od cjelokupne inflacije, najviši skok zabilježen od sedamdesetih godina prošlog vijeka, prenio je Glas Amerike.

„Inflacija kod cijena hrane se ne mijenja ni u jednoj kategoriji“, kaže američki izvršni direktor Volmarta Džon Furner.

Jak rast cena u ostalim kategorijama koje nisu hrana, natjerale su prodavnice kao što je Target da smanji cijene svega, od igračaka do elektronike.

Volmart može bolje da se izbori od ostalih prodavaca, smatraju investitori, jer osnovne životne namirnice čine najveći dio njihove prodaje, čak 56 odsto.

U Targetu to je oko 20 odsto, jer više prodaje stvari za opremanje doma, garderobu i kozmetiku.

Prodavci kućnih aparata i namještaja su pod velikim pritiskom, jer je prodaja stvari za opremanje doma i bašte, prošle godine činila samo 11 odsto ukupne prodaje, što je pad od 2017. kada je bila 15 odsto, prema Kordsajtu, koji prenosi podatke američkog Biroa za statistiku.

U maloprodajnom lancu Houm dipo (Home Depot), kupci su trošili manje na proizvode za podove i krovove u posljednjem kvartalu, kaže glavni izvršni menadžer Edvard Deker.

Kada je garderoba u pitanju, Volstrit će više podataka imati u martu, kada prodavci obuće i odjeće, kao što su Kols, Nordstrom i Viktorija sikret objave rezultate prvog kvartala.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This