Umro Jakov Ziv – profesor koji nam je dao PDF, ZIP i MP3

Umro Jakov Ziv – profesor koji nam je dao PDF, ZIP i MP3

U 91. godini preminuo je profesor Jakob Ziv, jedan od najpoznatijih naučnika u oblasti informacione tehnologije, odgovoran za PDF, ZIP i MP3 format.

Lempel-Ziv algoritam

Ovaj algoritam kompresije informacija omogućava kompresiju bez gubitaka, bez obzira na strukturu podataka i bez prethodnog poznavanja statističkih svojstava podataka. Na osnovu ovog algoritma razvijene su mnoge tehnologije kompresije koje se danas koriste u memorijskim uređajima, računarima i pametnim telefonima.

Lempel-Ziv algoritam je otvorio put za novu tehnologiju, omogućavajući prenos vizuelnih i drugih informacija velikom brzinom bez gubitka informacija. Institut elektrotehničkih i elektronskih inženjera (IEEE) je 2004. godine objavio da je Lempel-Ziv algoritam “prekretnica u elektronici i računarskom inženjerstvu” i da je „dao značajan doprinos tome da internet postane efikasno sredstvo globalne komunikacije“.

Prof. Ziv je takođe učestvovao u razvoju Viner-Ziv algoritma u Bel Laboratories. Ovaj algoritam, koji je sada dio Microsoft operativnog sistema, omogućava kompresiju velikog broja slika sa različitih kamera i njihov istovremeni prenos (na primjer na sportskim događajima), prenosi Benchmark.

Doprinosi profesora JakovaZiva u oblasti teorije informacija ostavili su neizbrisiv trag u svijetu, a njegovo nasleđe će nastaviti da inspiriše generacije naučnika koji dolaze.

Agencije

CATEGORIES
Share This