Udruženje „Rastimo zajedno“obilježilo Dan osoba sa Daunovim sindromom

Udruženje „Rastimo zajedno“obilježilo Dan osoba sa Daunovim sindromom

21. mart je dan koji se u svijetu simbolično obilježava, kao Međunarodni Dan osoba sa Daunovim sindromom.

U prostorijama Centra za djecu sa posebnim potrebama, Udruženje „Rastimo zajedno“ je još jednom obilježilo ovaj značajan datum za osobe sa invaliditetom. Održana je zajednička radionica sa Savjetom učenika OŠ „Sveti Sava“.

Gordana Kekić, Predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Rastimo zajedno“ je pozdravila prusutne i zahvalila na razumijevanju. Posebno zahvalnost je uputila psihologu osnovne škole Maji Beštić koja se zajedno sa Savjetom učenika rado odaziva ne sve pozive Udruženja.

Nakon toga pedagog Udruženja „Rastimo zajedno“, Nada Mastilović je prisutne bliže upoznala sa temom radionice. Objasnila da je Daunov sindrom stanje, a ne bolest. Takođe, pojasnila je i zašto osobe sa Daunovim sindromom nazivaju i djeca suncokreta, a to je upravo zbog njihove topline, umiljatosti i dragosti.

Radioničarska aktivnost je prošla planiranim tokom. Djeca iz Savjeta učenika su pomogli u radu djeci i omladini sa smetnjama u razvoju i poslali zajedničku, a tako važnu poruku: „Prijatelji ne broje hromozome“.

Ovaj datum nije slučajno izabran kao dan osoba sa Daunovim sindromom. Upravo Daunov sindrom je stanje koje nastaje kada dođe do mutacije na 21 paru hromozoma, gdje umjesto para (dva) hromozoma nalaze se tri hromozoma. Osobe sa Daunovim sindromom se rađaju sa 47 hromozoma, a tipična osoba sa 46 hromozoma. I upravo taj broj hromozoma je ono što čini razliku.

(Radio Gako)

 

CATEGORIES
Share This