Tegla meda do 26 KM: Pčelarstvo u Srpskoj više hobi nego posao

Tegla meda do 26 KM: Pčelarstvo u Srpskoj više hobi nego posao

U Republici Srpskoj danas egzistira oko 5.800 pčelara, a najveći broj njih ovim poslom se bavi iz hobija.

Prema raspoloživim statističkim podacima, čak 80 odsto pčelara posjeduje do 30 košnica, što ukazuje na činjenicu da se malo ljudi profesionalno bavi pčelarstvom.

Svega osam odsto od ukupnog broja pčelara u Srpskoj raspolaže sa više od 60 košnica, što ih svrstava u kategoriju profesionalaca.

– Iz raspoloživih podataka takođe je vidljivo da na terenu ima najviše stacioniranih pčelinjaka, što se donekle dovodi u vezu sa starosnom strukturom i stalnim zaposlenjem pčelara- navode iz Zavoda za statistiku RS.

Prema posljednjim raspoloživim statističkim pokazateljima, pčelari su 1. decembra 2022. godine imali ukupno 158.000 pčelinjih društava, što je za 17% više društava u odnosu na isti period prethodne godine.

Svaki pčelar je u prosjeku raspolagao sa po 27 košnica, što je više u odnosu na većinu evropskih država.

Pčelari Republike Srpske su tokom 2022. godine proizveli skoro 2.150 tona meda ili 13,6 kilograma po košnici, što predstavlja rekordno visoku proizvodnju. Ostvarena proizvodnja je čak za 246,3 odsto veća u odnosu na prethodnu izrazito lošu godinu ili za 103,6 odsto veća u odnosu na petogodišnji prosjek (2017-2021).

Prosječna maloprodajna cijena kilograma meda u 2022. godini bila je 14 КM, dok je prethodne godine med u prosjeku koštao 18 КM.

Trenutno se cijene kreću od 18 do 26 maraka po tegli, u zavisnosti od vrste meda.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2022. godine, Republika Srpska je uvezla ukupno dvije tone prirodnog meda, dok istovremeno nije zabilježen izvoz meda.

– Sve ovo ukazuje na činjenicu da je potrošnja meda stanovništva Republike Srpske u potpunosti pokrivena domaćom proizvodnjom, a varira u zavisnosti od ostvarenih prinosa meda i cijene meda u posmataranom period- navode iz Zavoda.

Prema raspoloživim podacima, stanovništvo Republike Srpske je tokom 2022. godine u prosjeku konzumiralo nešto više od 1,9 kilograma meda po osobi što nas svrstava među najveće potrošače meda u Evropi.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This