Sve skuplji život povećava siromaštvo građana

Sve skuplji život povećava siromaštvo građana

Teška 2022. godina je za nama. Sudeći po ekonomskim prognozama 2023. neće biti ništa bolja.  Ekonomisti ističu da se u inflaciji BiH obogatila, a njeno stanovništvo samo dodatno osiromašilo.

Život u 2022. godini je naglo poskupio. Taj trend se nastavlja. Podmiriti osnovne potrebe prava je umjetnost. Svaki novi dan je i novi izazov.

Granice izdržljivosti napaćenog naroda stalno se pomjeraju. Navikli su na razne nedaće, a dokle mogu izdržati ni sami ne znaju. U međuvremenu, tonu u sve dublje siromaštvo.

Jaz je sve dublji, a vlast skoro ništa ne čini da pomogne najugroženijima, kažu ekonomisti.

„Kod nas je sve skupo zato što nema ekonomske politike koja bi bila usmjerena ka građaninu, da se građaninu omogući da živi od svoje plate. Dakle, naša ekonomska politika nije na tom principu zasnovana“,  kaže ekonomista Mirjana Orašanin.

„Mi nažalost jurišamo u tom pravcu socijalne nepravde, jer svi sistemi propadnu jer se zaguše u nepravdi, zato što na jednoj strani rastu profiti, na drugoj strani padaju nadnice“, kaže ekonimista Aleksa Milojević.

„Srednjeg sloja više nema. Po mom mišljenju srednji sloj je uglavnom otišao u siromaštvo,  a pojedinci su iz tog srednjeg sloja uspjeli da isplivaju na površinu i da se obogate i dalje se bogate“, kaže ekoniomista Rato Radonjić

„Naši bogataši su svoja bogatstva stekli na najcrnji način, na privatizaciji, na udruživanju sa vlašću, na dugovima, tako da smo mi jedno od najnepravednijih društava u Evropi“, ističe Milojević.

Nepravda je na svakom koraku. Jednakih mogućnosti nema. Sve je podređeno partiji i partijskim interesima, kažu politički analitičari.

„Zašto bi oni mijenjali sistem koji im ide u prilog, kada im odgovara? Ljudi koji su došli do velikih para, kako god ih nazvali tajkuni ili kako god, podržavaju te političke partije i ovu vlast. To je simbioza između vlasti i tajkuna i oni ovo stanje neće mijenjati“, kaže Velizar Antić, politički analitičar.

Pred izbore se obećava, a nakon izbora dijeli plijen. A tu mjesta za narod nema.

(BN  Foto:Pixsel)

CATEGORIES
Share This