Privreda zasnovana na nisko plaćenim poslovima: Najtraženiji radnici s trogodišnjom školom

Privreda zasnovana na nisko plaćenim poslovima: Najtraženiji radnici s trogodišnjom školom

Najtraženiji radnici u Srpskoj ove godine biće građani koji su završili srednju trogodišnju školu, i to u procentu većem od 50 odsto.

Pokazao je to Izvještaj Zavoda za zapošljavanje RS, o istraživanju tržišta rada u Srpskoj za 2022/23. godinu, u kojem je anketirano malo više od 1.000 poslodavaca u malim, srednjim i velikim preduzećima.

Tako će, po njihovoj analizi, najtraženija zanimanja trećeg stepena srednje stručne spreme u 2023. godini biti: trgovac, obućar, konobar, krojač, rukovalac mašinama za izradu plastičnih proizvoda, stolar, vozači kamiona i teretnog vozila, ekonomski tehničar, bravar, zidar, armirač, rukovalac građevinskim mašinama.

Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Što se tiče radnika sa visokom stručnom spremom, potrebe za njima na tržištu ne iznose ni 10 odsto. Najveća potražnja, prema prognozama poslodavaca, biće iskazana za doktorima medicine, radnicima iz IT sektora, odnosno programerima i IT developerima, zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te građevinskim inženjerima.

Ovo je još jedan pokazatelj da je privreda u Srpskoj zasnovana na nisko plaćenim poslovima, na šta je nedavno upozorio profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Stevo Pucar.

On je poručio da se taj model mora mijenjati, tako da privredu transformišemo od niskoakumulativnih grana, ka razvijenijim tehnologijama.

– Mladi mogu raditi kao konobari neko vrijeme, ali za dugoročnu perspektivu, za porodicu, djecu, to nije dovoljno. Treba da gradimo mlade ljude koji su prilagođeni 21. vijeku, ali isto moramo uraditi i s privredom. Ona ne može opstati na mišićima, na čistoj radnoj snazi, moramo se usmjeriti ka nečemu pametnijem – izjavio je Pucar za RTRS.

Cilj je, dodaje, da imamo visoko profitabilnu privredu, sa visokim platama.

Poslodavci navode i da imaju veliki problem pri zapošljavanju kvalifikovanih radnika. Jedan od potencijalnih razloga, kako se ističe u izvještaju, jeste nedostatak radnika s traženim zanimanjima, što može biti posljedica neprilagođene obrazovne politike, ali i sve češćih migracija u inostranstvo. Drugi razlozi su nezainteresovanost za rad na konkretnom radnom mjestu, kao i nedostatak kadra s potrebnim vještinama.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This