Porodilje ostale „kratkih rukava“, plate im ne rastu kao njihovim kolegama

Porodilje ostale „kratkih rukava“, plate im ne rastu kao njihovim kolegama

Zaposlene porodilje u Republici Srpskoj koje su se porodile prije povećanja plata ne ostvaruju pravo da dobijaju taj povećani iznos.

Ovo je za „Nezavisne“ potvrdio Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, koji objašnjava da je problem što Javni fond za dječju zaštitu Republike Srpske izdaje rješenje o visini neto primanja prije nego se porodilja porodi, odnosno onog momenta kada se porodi izdaje se rješenje na osnovu posljednje tri plate.

– U međuvremenu, kada dođe do povećanja plate, Fond, bez obzira na povećanje, i dalje nastavlja da refundira taj iznos koji je utvrđen tim rješenjem. Pokrenućemo inicijativu da se određeni propisi izmijene kako bi mogle usljed povećanja plata da i te kategorije radnica budu obuhvaćene tim povećanjem. Ovo se isto primjenjuje bez obzira na to da li je to javni ili realni sektor. Moramo raditi na tome da, ako poslodavac poveća platu, to povećanje se odnosi i na radnicu porodilju – rekao je Marić.

Kako je dodao, imamo Zakon o platama i jednu pravnu prazninu i ne znamo kako da izađemo iz toga jer je Zakon o platama jasan i on utvrđuje kolika je visina plata.

– Ipak, sa druge strane imate propis koji definiše kako se vrši refundacija plate za porodilje. Na ovaj način jedino su oštećene porodilje i mi ćemo raditi na tome da se otkloni ta diskriminacija kako bi ženama bilo omogućeno to povećanje jer je njima ono i potrebno. Ne smijemo dozvoliti da one budu diskriminisane u tom pogledu, moramo imati socijalnu odgovornost prema porodiljama – naglasio je Marić.

U Zakonu o dječjoj zaštiti Republike Srpske, koji se odnosi na refundaciju isplaćene naknade plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva, stoji da pravo na refundaciju isplaćene naknade plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva ima poslodavac, preduzetnik ili lice koje u vidu osnovnog zanimanja obavlja samostalnu profesionalnu djelatnost.

– Zahtjev za refundaciju podnosi se prvostepenom organu nakon izvršene isplate naknade, a najkasnije u roku od tri mjeseca od dana isplaćene naknade plate za posljednji mjesec korištenja porodiljskog odsustva, a za lica koja koriste porodiljsko odsustvo, preduzetnike i lica koja koriste porodiljsko odsustvo, a obavljaju samostalnu profesionalnu djelatnost, nakon uplate doprinosa za posljednji mjesec korištenja porodiljskog odsustva – navodi se, između ostalog, u Zakonu o dječjoj zaštiti Republike Srpske.

Dodaje se da korisnik prava na refundaciju podnosi zahtjev za refundaciju isplaćene naknade plate za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva lica koje koristi porodiljsko odsustvo.

– Korisnik prava na refundaciju podnosi zahtjev za refundaciju isplaćene naknade plate za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva lica koje koristi porodiljsko odsustvo – piše u zakonu.

„Nezavisne“ su pokušale stupiti i u kontakt sa Nedeljkom Jovićem, direktorom Javnog fonda za dječju zaštitu Republike Srpske, za komentar, ali do zaključenja ovog broja „Nezavisnih“ nisu uspjeli.

(Katera)

CATEGORIES
Share This