Optužen je da je prevario mikrokreditnu organizaciju i banku za 165.000 KM

Optužen je da je prevario mikrokreditnu organizaciju i banku za 165.000 KM

Predrag Vukosav (60) optužen je da je kao pripadnik zločinačke organizacije, prevario mikrokreditnu organizaciju i banku za 165.000 KM.

Protiv njega je optužnicu podiglo Tužilaštvo Brčko, a prema optužnici, kao direktor preduzeća „Orlov Kuk“ Bijeljina lično kao jemac stvarao je uslove za podizanje namjenskih kredita i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike mikrokreditne organizacije i banke da na svoju štetu isplate 165.000 KM.

„U periodu od 03. avgusta 2007. godine do 06. decembra 2007. godine, u Brčkom kao pripadnik zločinačke organizacije, u kojoj je sa podijeljenim ulogama zajedno djelovao sa Draganom Terzićem, Vladimirom Poparom, Željkom Perićem, u namjeri da sebi i drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, kod mikrokreditne organizacije „Eki“ filijala Brčko i „Hypo Alpe Adria banka“ Tuzla, kao direktor preduzeća, lično kao jemac stvarao uslove za podizanje namjenskih kredita. Radi se o kreditima u iznosu od po 30.000 KM i jedan u iznosu od 15.000 KM na formalne korisnike kredita koji su bili kreditno nesposobni, bez imovine. Za takvo postupanje dobijali su kao naknadu novčani iznos od po 1.000 KM“, navodi se u optužnici.

Dodaju da je navodio neistinite podatke za formalne nosioce kredita i jemce, znajući pritom da oni neće moći vratiti prispjele mjesečne rate kredita, zbog čega je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike mikrokreditne organizacije i banke.

Tako se navodi da je 03. avgusta 2007. godine, kao jemac lično i kao direktor preduzeća koje je samo formalno egzistiralo, svjestan da D.T. nije kreditno sposoban i da neće vratiti kredit, u dogovoru sa Poparom i Perićem, jemčio za D.T. dizanje kredita od 30.000 KM kod MKO „Eki“ Brčko, znajući da D. T. neće vratiti kredit, a da on kao jemac neće namiriti nastalu štetu. D. T. je podigao kredit i za 1.000 maraka predao ostatak novca Popari, čime su oštetili MKO „Eki“ za 30.000 KM.

Terete ga i da je 16. avgursta 2007. godine, na isti način u dogovoru sa Poparom, dao dokumentaciju za jemca kredita M.G., lažno ga prikazujući kao zaposlenika svog preduzeća, svjestan da nije kreditno sposoban i neće vratiti kredit od 30.000 KM.

Takođe i da je 17. avgusta 2007. godine, kao jemac svjestan da B.K. nije kreditno sposoban i da neće vratiti kredit, u dogovoru sa Poparom i Perićem, jemčio za dizanje kredita kod oštećene MKO „Eki“ Brčko u iznosu od 30.000KM. Zahtjev za podizanje kredita je ispunio Perić sa neistinitim podacima, te je službenike „Eki“ Brčko doveo u zabludu, nakon čega je B.K., ne znajući ko su žiranti podigao kredit i za 1.000 KM i ostatak predao preko posrednika Popari.

Osim toga i 10. seprembra 2007. godine, u dogovoru sa Poparom i Perićem, jemčio je za M. S. dizanje kredita kod MKO „Eki“ Brčko u iznosu od 30.000 KM, a zahtjev za dizanje kredita je ispunio Perić sa neistinitim podacima.

M.S., je podigao kredit pa je za 1.000 KM preko posrednika predao ostatak Popari.

Na isti način 06. decembra 2007. godine, optuženi je u dogovoru sa Terzićem i Poparom, dao lažnu dokumentaciju za jemstvo kredita, znajući da D.T. nema namjeru da vrati kredit, čime je omogućio D.T. da na svoje ime podigne kredit u iznosu od 30.000,00 KM, čime su oštetili „Eki“ Brčko za navedeni iznos.

Isto tako, prema optužnici, u julu 2007. godine, u dogovoru sa Branislavom Todorovićem i Draganom Terzićem, dao je dokumentaciju za M.T. nosioca kredita, lažno ga prikazujući kao zaposlenika svog preduzeća, čime je doveo u zabludu službenike Hypo Alpe Adria banci, filijala Tuzla.

Odobrili su kredit M.T., koji je podigao kredit od 15.000 KM, a oštetio banku.

Vukosava terete za produženo krivično djelo prevara i zločinačka organizacija.

(Nezavisne)
CATEGORIES
Share This