Narednih dana raspisuju se izbori, još se ne zna po kojem zakonu

Narednih dana raspisuju se izbori, još se ne zna po kojem zakonu

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji bi trebalo da se održe početkom oktobra ove godine, biće raspisani najkasnije do četvrtka, 9. maja.

Do tada ćemo imati odgovore na pitanja po kom izbornom zakonu će oni biti održani, te da li će vladajuća koalicija SNSD HDZ BiH – Trojka ostati na okupu.

Partneri u vlasti poručuju da čine sve da se na izbore izađe po “njihovom” zakonu.

Tako je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, kazao da je Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH urađen i proslijeđen svim koalicionim partnerima.

– Ogroman dio prijedloga koji smo poslali u stvari sadrži ono što je visoki predstavnik već nametnuo, ali je cilj da zakon bude rezultat rada domaćih vlasti – rekao je Nikšić.

Da bi Izborni zakon BiH mogao da bude na dnevnom redu na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, potvrdio je i Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

– Mi smo završili e-konsultacije i još uvijek smo u fazi pribavljanja potrebnih mišljenja. Teoretski, postoji mogućnost da bude taj zakon na sjednici Savjeta ministara. Postoji mogućnost da bude na sjednici iduće sedmice – rekao je Bunoza.

Međutim, Izborni zakon BiH koji bi se mogao naći na sjednici Savjeta ministara BiH iduće sedmice nije gorepomenuti koji je poslala Trojka, nego onaj koji je već u pripremi u Ministarstvu pravde BiH.

To je poručio Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, te podsjetio da je koalicija nedavno dogovorila da u roku od 15 dana u parlamentu BiH pokušaju usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH koje bi nadomjestile izmjene koje je nametnuo Kristijan Šmit.

– U tom pravcu moći ćemo ići ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi da pokušamo domaćim snagama donositi rješenja – dodao je Čović.

Međutim, ukoliko se u narednih desetak dana ne desi apsolutno ništa u vezi s pitanjem izbornog zakonodavstva, lokalni izbori će biti raspisani po onom zakonu koji tog dana bude na snazi, a to je u ovom trenutku zakon čije je izmjene nametnuo Šmit, koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Kao odgovor na “Šmitova pravila” nedavno je u Narodnoj skupštini RS usvojen Izborni zakon RS. Ali, ni on još nije stupio na snagu, a ne zna se ni kada će, jer je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS najavio da će pokrenuti veto.

Ako se to desi, to iziskuje dodatne procedure, prvo na Zajedničkoj komisiji NS RS i Vijeća naroda, a potom, ako bude potrebno, i pred Ustavnim sudom Republike Srpske.

Tek nakon toga znaće se da li zakon stupa na snagu ili se vraća u Narodnu skupštinu RS.

– Trenutno je zaista neizvesno bilo šta prognozirati u vezi sa pravilima igre po kojima ćemo izaći na lokalne izbore. Najbolja opcija bi bila da se dođe do dogovora i da se usvoji novi Izborni zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U tom slučaju ne bi bilo ni pobedničke ni gubitničke strane i na neki način bi svi bili zadovoljni. Ukoliko ne, ulazimo u potencijalno ozbiljnu krizu – ocjenjuje Velizar Antić, politički analitičar.

On je uvjeren i da vlast u Srpskoj neće prihvatiti nametnuti “Šmitov zakon”, jer bi, kako kaže, to u suprotnom značilo da su ga prihvatili kao visokog predstavnika.

-Ukoliko ne dođe do dogovora na državnom nivou, verujem da će vlast u RS usvojiti svoj Izborni zakon i po tim pravilima izaći na izbore u Srpskoj – navodi Antić.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This