Loša pronatalitetna politika u Srpskoj, Srbija lider regiona

Loša pronatalitetna politika u Srpskoj, Srbija lider regiona

Dok u komšiluku jača podrška za roditelje, onima u Srpskoj koji ne ispunjavaju brojne uslove za ionako male naknade, preostaje javna kuhinja za bebe u Bratuncu, jedina takvog tipa u BiH, koja je u prethodne dvije godine udvostručila broj korisnika.

Porodica je bila i ostala stub društva i države. Zato zaslužuje da bude prva na listi prioriteta svake vlasti. Da li je? Krenućemo od onih svjetlijih primjera. Ako ste se u Srbiji ostvarili kao roditelji, dobićete najveće novčane iznose podrške u regionu.

Srbija za prvorođeno dijete roditeljima daje oko 6.200 KM jednokratne pomoći. Za drugo dijete isplaćuje oko 5.500 maraka u ratama dvije godine, a više od 2.000 maraka daje odmah po rođenju djeteta.

Roditelji trećeg djeteta primaće skoro 33.000 maraka u ratama 10 godina, dok se onima sa četvrtim djetetom isplaćuje 49.500 KM u ratama deset godina, plus 4.500 maraka jednokratne pomoći.

Majke koje se porode sa druge strane Drine, u Republici Srpskoj, dobiju samo 500 KM jednokratne pomoći za opremu novorođenčeta, a nezaposlene porodilje imaju pravo na 405 KM materinskog dodatka u trajanju od 12 mjeseci. Od prošle godine uvedena je naknada za nezaposlene roditelje sa četvoro i više djece.

Danka Zarić, majka petoro djece kaže da prima naknadu u iznosu minimalne plate u Republici Srpskoj.

“Sada sam primala 750 KM. Očekujem da dođe do povećanja, jer su povećali najnižu platu. Za mene lično to znači.”

Djeca u Srpskoj imaju pravo na dječiji dodatak, ali se gleda materijalni status roditelja. Potpredsjednik Udruženja “Četiri plus” Republike Srpske Olivera Nedić objašnjava da materijalni uslovi ne smiju prelaziti za prvo i drugo dijete iznos od 130 KM po članu domaćinstva.

Porodice sa troje djece ne smiju prelaziti 136,5 KM i porodice sa četvoro djece ne smiju prelaziti 149 KM po članu domaćinstva i katalošku vrijednost procijenjene pokretne imovine od 8.450 KM. Da sve ove cenzuse ispunjavaju prvo, drugo i četvrto dijete ima pravo na 117 KM dječijeg dodatka, a treće dijete prima 169 KM.

“Morate biti u kategoriji teškog siromaštva, ne na rubu gdje se nalazi većina naših porodica, da biste mogli ostvariti ova primanja.”, naglašava Nedićeva.
Borba roditelja za ukidanje ovih ograničenja traje godinama.

“Tih cenzusa nema u Srbiji i bez obzira kolika su lična primanja roditelja oni ostvaruju pravo na dječiji doplatak, dok se kod nas još uvijek materijalni status porodica uzima kao uslov za ostvarivanje dječijeg doplatka. To ne bi trebalo da bude, ako želimo progresivne mjere u pronatalitetnoj politici u Republici Srpskoj.”, naveo je u izjavi za BN Rade Simeunović, predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Zdrav razum”.

Ističe da bi vlasti Srpske trebale prepisati pronatalitetne mjere od Srbije. Tamo će iznosi roditeljskog dodatka biti povećani, najavio je predsjednik Aleksandar Vučić.

Prema najnovijim planovima, porodice koje dobiju svoje prvo dijete će dobiti iznos od 500.000 dinara od države Srbije, dok će za drugo dijete ta suma biti povećana na 600.000 dinara. Međutim, ono što je izazvalo najviše pažnje su iznosi koji će biti dodijeljeni za treće i četvrto dijete, koji su znatno veći u odnosu na prethodne iznose.

Dok u komšiluku jača podrška za roditelje, onima u Srpskoj koji ne ispunjavaju brojne uslove za ionako male naknade, preostaje javna kuhinja za bebe u Bratuncu, jedina takvog tipa u BiH, koja je u prethodne dvije godine udvostručila broj korisnika.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This