Ljubav i vjera: Japansko-srpsko vjenčanje u Tavni

Ljubav i vjera: Japansko-srpsko vjenčanje u Tavni

Japanac iz Hirošime Noaki Nišida danas je Svetom tajnom krštenja u manastiru Tavna kod Bijeljine primio pravoslavnu vjeru. Njegovo kršteno ime je Nikola.

Sudbina uvijek spaja one koji su suđeni jedno drugome, pa makar bili na različitim krajevima svijeta. Tako su se Sara iz Bijeljine i Noaki Nišida iz Hirošime prije 12 godina sreli u Njemačkoj.

Bila je to ljubav na prvi pogled, priča Noaki za BN . Nakon što su dobili kćerku, odlučili su da dođu u Sarin rodni kraj i svoju ljubav krunišu brakom u manastiru Tavna. Kako pravoslavna vjera nalaže, prvo je obavljen čin krštenja. Primivši pravoslavnu vjeru Noaki je postao Nikola, a njegova kćerka dobila je ime Ilijana.

„Volim da boravim ovdje, prija mi sve i zato sam odlučio da primim pravoslavlje i da se krstim. Trebaće vremena da se slegnu osjećanja“, kaže Noaki.

Prisjećajući se svog poznanstva sa suprugom Sarom priča da se cio život bavi profesoonalnim bacanjem kugle, te da su ga treninzi i doveli u Minhen, gdje je upoznao ljubav svog života. Iako malo zna o srpskoj tradiciji i običajima, trudi se da što više nauči. Za sada na srpskom zna da kaže:

„Ja volim kupus i meso, ja volim sve“, kaže s osmjehom Noaki.

Ljepote Semberije svakako su primamljive za život, ali porodica Nišida ipak će se vratiti nazad u Njemačku.

„Rado bih ovdje da živim, ali moja žena je magistar molekularne medicine i njena perspektiva je u Njemačkoj.“

Kćerkica Ilijana učiće podjednako srpski, japanski i njemački jezik, kaže Nišida i dodaje da će svaki naredni odmor iskoristiti da sa porodicom dođe u Semberiju i posjeti manastir Tavnu, odakle odlaze nadahnuti vjerom, nadom i ljubavlju.

(BN)

CATEGORIES
Share This