Kako se snalaze roditelji u 16 opština gdje nema vrtića: Neki sanjaju obdaništa, drugima pomažu igraonice koje su „kopija“ predškolskih ustanova

Kako se snalaze roditelji u 16 opština gdje nema vrtića: Neki sanjaju obdaništa, drugima pomažu igraonice koje su „kopija“ predškolskih ustanova

U 16 opština Srpske, onih malih i nerazvijenih, najmlađi nemaju mogućnost da budu dio predškolskog programa, jer u njima nema vrtića.

Uostalim opštinama i gradovima radi 121 predškolska ustanova koje pohađa 15.729 mališana, više dječaka nego djevojčica.

Najviše ih, logično jer je najveći grad, radi u Banjaluci gdje skoro podjednak broj djece pohađa ili javni ili privatni vrtić. Ali, vrtića nema u opštinama Vukosavlje, Donji Žabar, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Trnovo, Jezero,  Kalinovik, Kupres, Krupa na Uni, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Petrovac i Han Pijesak, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U Petrovcu planiraju da na proljeće otvore vrtić, ako sve bude u redu i ako započeti radovi budu završeni.

– Raspisan je tender za nabavku namještaja, prije nekoliko dana smo nabavili peć na pelet sa kojim namjeravamo da to grijemo. Prijavljeno je 25,26 djece koja bi pohađala vrtić – objašanjava za Srpskainfo Drago Kovačević, načelnik opštine Petrovac.

Djeca u vrtiću
FOTO: B. BOJOVIĆ/RAS SRBIJA

Vrtić neće raditi u zasebnom objektu, već će biti u sklopu osnovne škole.

– Problem je oko plata ljudi koji bi bili zaposleni. Novac koji smo na početku planirani vjerovatno neće biti dovoljan, ali šta da radimo, u hodu ćemo rješavati problem – poručuje Kovačević.

Dodaje kako planiraju da predškolska ustanova od aprila otvori vrata, ali ponavlja da sve zavisi od dinamike radova.

U Trnovu, opštini koja granični sa Palama, Istočnim Novim Sarajevom, Istočnom Ilidžom i Kalinovikom, zvanično nemaju vrtić, ali imaju igraonicu, besplatnu za mališane, odnosno njihove roditelje.

Objekat je potpuno renoviran i prilagođen za potrebe djece. Ono što je problem ove male opštine je što broj stanovnika drastično opada, što je veliki mortalitet i što mnogi odlaze u nekoliko kilometara udaljeno Istočno Sarajevo.

– Imamo vrtić-igraonicu gdje su smještena djeca od dvije godine, pa na više. Ima ih tridesetak u dvije smjene. Četiri djevojke brinu o njima, a roditelji ništa ne plaćaju – kaže za Srpskainfo Dragomir Gagović, načelnik opštine Trnovo.

Ističe kako igraonica nije registrovana kao vrtić iz razloga što je potrebna određena profesija.

– Mi bi to mogli finansijski da izdržimo, ali nemamo kadra za obdanište, pa držimo kao igraonicu. Djevojke koje s njima rade uče ih mnogo čemu, uče ih kao da su u školskom programu. Imaju iskustva, jer ta igraonica radi desetak godina – poručuje on.

Agencije

CATEGORIES
Share This