Jedan dan zatvora zbog neispravne ručne kočnice

Jedan dan zatvora zbog neispravne ručne kočnice

Ljubo Savić iz Zvornika radio je u građevinskom preduzeću do 2007. godine. Nakon raspada zvorničkog „Inženjeringa“, on i supruga ostali su bez posla. Država im je kaže Ljubo ostala dužna 20 000 maraka. Ali on, kako navodi, za prekršajnu kaznu nije mogao ostati dužan.Trebao je platiti sto maraka zbog neispravne ručne kočnice. Dug nije izmirio i posle tri ipo godine dobio je poziv iz zvorničkog suda, ali umjesto da plati, izabrao je da provede dan u zatvoru.

– Nisam se osjećao kriv. Bezveze. To je samo policijska tortura. Baš njih briga za sigurnost u saobraćaju. Njih je briga samo da kasiraju pare. Da skupe u budžet – priča Ljubo i dodaje da mu nije teško pao dan u zatvoru.

Uz to je, kaže, i uštedio.

„Televizor gledaš, uživaš. Odmoriš 24 sata. Malo se opustiš. Malo je neprijatno kad te primaju. Onda te skidaju do gola… To je malo ponižavajući, ali prespavaš, tri puta jedeš sutradan kući“, opisuje Ljubo svoje jednodnevno iskustvo u zatvoru.

Prekršajni zakon Republike Srpske ne poznaje društveno korisni rad kao mogućnost zamjene prekršajne kazne. I to nadležni organi nemaju namjeru mijenjati.

„Кada bi se stvorila mogućnost da se za učinjeni prekršaj, odnosno da se umjesto novčane kazne odgovara radom u javnom interesu, postavilo bi se pitanje koliko bi zaista bilo koja novčana kazna, koja se može zamijeniti radom u javnom interesu, zaista uticala na počinioca da ne čini iste ili slične prekršaje, a posebno upitno bi bilo generalno djelovanje na eventualne počinioce prekršaja“,navode u saopštenju iz Ministarstva pravde.

Da apsurd bude veći, prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske ukoliko neko prebije čovjeka i nanese mu teške tjelesne povrede, ako dobije do godinu dana zatvora on tu kaznu može zamjeniti novčanom Ili društveno korisnim radom.

Ali ukoliko neko napravi prekršaj poput neispravne ručne kočnice ili nepropisnog parkiranja u gradu gdje nema dovoljno parkinga, a nema novac da plati ići će u zatvor.

„Ti koji pokradu, unište, opljačkaju oni su uvaženi građani. Njima se ide u susret. Oni su bitni. Još ako imaju neki privatni biznis sa ukradenim parama onda su oni poštovani građani oni mogu sve. Oni mogu zgaziti čovjeka pa plate, kaže Ljubo Savić.

U osnovnim sudovima Republike Srpske u toku protekle dvije godine u 597 predmeta je novčana kazna zamijenjena za kaznu zatvora.

Kako je besparica mnogima stigla na vrata ovaj broj u budućnosti bi mogao biti i veći.

Ako ništa, kažu građani, bar je i dan u zatvoru poskupio.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This