Isplati se kod komšija kupovati, preko granice

Isplati se kod komšija kupovati, preko granice

Isplati li se ići u kupovinu preko granice? To je često pitanje u doba divljanja cijena i inflacije. Šta je to što građani Republike Srpske kupuju u susjednoj Srbiji i obrnuto, ima li razlike u cijenama osnovnh životnih namirnica, gdje je povoljnije i šta se gdje pazari.

Nekada smo prelazili granicu zbog kože, krzna, zlata koje je u susjednim zemljama bilo mnogo povoljnije… To je bilo nekada. Danas, oni koji su blizu graničnih prelaza, kod komšija idu kako bi uštedjeli koju marku na hrani.

“Jeftiniji je sir, mlijeko, hljeb, konditorski proizvodi, na svu sreću, blizu smo granice pa koristimo prednosti Srbije. Voće, povrće, stalno prelazimo i svakodnevno kupujemo”, kažu stanovnici Zvornika i dodaju:

“Kupujemo ulje u Srbiji, što je povoljnije, hljeb. Jeftinije je tamo nego ovamo.”

U Srbiji su ograničene cijene brašna, mesa, šećera, ulja i drugih osnovnih životnih namirnica. Pa i ne čudi red ispred mjenačnica. Iz tog razloga smo se i mi uputili preko granice da vidimo šta to građani Bijljine pazare u 15-ak kilometara udaljenim Badovincima.

“Uglavnom stvari za kuću, suhomesnato, brašno, ulje, šećer, jer razlikuju se cijene dosta nego u Bijeljini u RS, jeftinije je”, kaže vlasnik marketa u Badovincima u Srbiji Božica Milanović.

Jeftinija je i pavlaka i jogurt za oko pola marke. Toliko su jeftiniji i ulje i hrenovke.

Ali nije ni da se kod nas nema rašta doći.

“Pretežno stvari i alat, a prehrambene nisam toliko kupovao”, kažu građani Srbije i dodaju da je markirana garderoba jeftinija u Srbiji, ova druga kod nas u Srpskoj.

“Do pumpe samo pređemo granicu i sipamo gorivo i to je to“, kaže većina stanovnika u Srbiji koji su tik uz pogranični dio.

Samo na gorivu građani Srbije uštede skoro 70 pfeniga po litru. Ali ne treba zaboraviti da nisu samo niže cijene razlog za prekogranični šoping. Povrat PDV-a je nezaobilazna stavka. Potrebno je da račun bude veći od 100 KM i da nije akcizna roba, pa cifra na kraju bude umanjena za 17%.

Dakle, nešto je skuplje, nešto povoljnije, a i to povoljnije ne znači i da je jeftino, jer problem malih plata, muči i nas i komšiluk.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This