Čuješ, vidiš, znaš – reaguj! Prijavi porodično nasilje!

Čuješ, vidiš, znaš – reaguj! Prijavi porodično nasilje!

„Ti društveni negativci su postali heroji. Druga stvar je guranje pod tepih. Problemi se kod nas guraju pod tepih i ne govori se javno, stvari se guraju u stranu“, kaže doktor sociologije Davor Vidaković.

Slučaj svirepog ubistva u Gradačcu koji je prenošen uživo na društvenoj mreži, potresao je cijelu BiH, ali i region. Ključno pitanje je kako smo kao društvo dospjeli u ovo stanje, a porazna činjenica da je sistem opet zakazao.

„Da smo ovoj ženi pružili dovoljnju zaštitu i shvatili njen problem vjerovatno bi ona  živa bila. Prije tri dana je prijavila nasilje. Da li je izvršena procjena rizika kako treba, koliko je ona ugrožena, nažalost to nikada nećemo saznati. Bojim se da će se ovakve stvari dešavati ako se pasivno nastavimo ponašati“, kaže Mirzeta Tomljanović iz Fondacije “Lara”, Bijeljina.

Nažalost čekamo da se desi ovako strašan zločin da bi razgovarali o tome, kaže za BN TV psihijatar Oleg Grubač. Uzrok ovakvih strahovitih
događaja je višestruk.

„Mislim i čini mi se onako kako sam mogao da saznam iz medija da se radi o čovjeku koji ima dugu istoriju nekih nasilnih događaja i da se radi o onome što mi zovemo poremećaj ličnosti. To nije psihijatrijsko oboljenje, to je način na koji ljudi misle, osjećaju i uopšte ispoljavaju svoje ponašanje, a koji su određeni ekstremi. Obično mi kažemo da su to disocijalni poremećaji ličnosti, narcisoidni poremećaji ličnosti kod kojih odvajanje obično partnera od njih doživljavaju kao narcisoidnu povredu i onda su spremni da učine i najteža krivična djela, čak i ovakva kakva smo vidjeli“, kaže psihijatar Oleg Grubač.

Posebno problematično za cijelo društvo je što je snimak monstruoznog ubistva imao veliki broj pregleda na društvenim mrežama kao i odobravanja.

„Ti društveni negativci su postali heroji. Druga stvar je guranje pod tepih. Problemi se kod nas guraju pod tepih i ne govori se javno, stvari se guraju u stranu, riješiće se same od sebe“, kaže doktor sociologije Davor Vidaković.

A ništa se ne rješava samo od sebe. U međuvremenu, nasilje nad ženama je od 2020. u stalnom porastu, a kazne za počinioce blage.

„Ona je ubijena samo što je žena i ništa više. Mi femicid ne prepoznajemo kao krivično djelo nego to svodimo pod nasilje u porodici, ubistva i ostalo, ali niko se  ne bavi tim problemom femicida i to su sad ove posljedice koje imamo. Mislim da zaista kao drušvo moramo oštrije krenuti sa mnogo strožim kaznama, a zašto ne i društveno koristan rad, pa izvolimo da prepoznamo u našem gradu nasilnike, neka metu gradski trg i da znamo svi da su oni nasilnici“, kaže Mirzeta Tomljanović.

Sistemska zaštita žrtve i mnogo oštrije kazne, a prije svega prevencija treba da bude imperativ, da se ne bi ponovo zgražavali nad nekim novim slučajem nasilja.

(BN

CATEGORIES
Share This