Auto-moto savez RS poskupljuje “besplatne” usluge

Auto-moto savez RS poskupljuje “besplatne” usluge

Vozači u Republici Srpskoj će od 1. marta prilikom registracije vozila plaćati dodatne tri marke Auto-moto savezu (AMS) Republike Srpske, koji će od toga godišnje profitirati oko 1,4 miliona KM.

 

Prema pisanju portala Capital.ba, Vlada Republike Srpske podigla je visinu posebne naknade koja se plaća prilikom registracije ovom udruženju.

Za putnička vozila AMS-u će se plaćati 12 umjesto devet maraka koliko se plaćalo do sada, a za autobuse će se izdvajati 18 umjesto 15 maraka.

Posebna naknada za priključna vozila prema novom cjenovniku košta 15 maraka, a bila je 12 KM.

Više novca moraće da odvoje i vlasnici vozila za odmor čija naknada košta 15 umjesto prijašnjih 12 KM.

U AMS-u kažu da se obim njihovih usluga godinama unazad povećavao, a da je posebna naknada bila ista, zbog čega se morala mijenjati.

Iako vozači prilikom svake registracije plaćaju ovaj namet, u ovoj organizaciji tvrde sa su njihove usluge besplatne.

– Članom 13. Zakona o ovlašćenjima Auto-moto saveza Republike Srpske, AMS je preuzeo obavezu da vlasnicima drumskih motornih vozila i priključnih vozila na ime plaćene posebne naknade, jednom godišnje, pruži besplatnu uslugu prevoza vozila oštećenog u saobraćajnoj nezgodi, prevoza vlasnika vozila i ostalih putnika do željene destinacije na teritoriji Bosne i Hercegovine – kažu oni.

Dodaju da je stupanjem na snagu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske AMS RS preuzeo dodatnu obavezu.

– Ona se sastoji u besplatnom uklanjanju vozila u kvaru sa puteva i javnih površina u Republici Srpskoj do najbliže bezbjedne lokacije. AMS RS je proširio navedenu obavezu na prevoz vozila u kvaru do 50 kilometara, čime je građanima proširen obim prava na prevoz vozila u kvaru – poručuju iz AMS-a.

Prema zvaničnim podacima u Republici Srpskoj se godišnje registruje oko 460.000 vozila, što pokazuje kako je Vlada zavlačenjem ruku u džepove vozača, Auto-moto savezu obezbjedila dodatnih 1,38 miliona maraka godišnje.

Capital.ba

CATEGORIES
Share This