URA neće Lekića za premijera, hoće Abazovića

URA neće Lekića za premijera, hoće Abazovića

Jedna od opcija je bila da GP URA manjinski podrži novu vlast. Prema nezvaničnim informacijama „Dana“, Abazović je tražio da zna personalna rješenja i prioritete Vlade, ali mu Lekić takve informacije nije dostavljao

Lider Demosa i mandatar Miodrag Lekić obavijestio je lidere parlamentarne većine od avgusta 2020. da još nema potrebnu većinu za sastav nove vlade jer mu nedostaju tri glasa poslanika GP URA. To se navodi u trećem i posljednjem Lekićevom pismu liderima parlamentrane većine.

Kako „Dan“ saznaje, ti poslanici su ostali na istom stanovištu i traže da trenutni premijer Dritan Abazović ostane na toj funkciji. Takođe, jedna od opcija je bila da GP URA manjinski podrži novu vlast. Prema nezvaničnim informacijama „Dana“, Abazović je tražio da zna personalna rješenja i prioritete nove vlade, ali mu Lekić te informacije nije dostavljao.

Lekić je ranije obavijestio partije pobjednice iz avgusta 2020. da je sa Abazovićem imao sastanak 10. marta, na kojem mu je aktuelni premijer saopštio da nije uspio da u kontaktima sa poslanikom Gencijem Nimanbeguom postigne dogovor i tako dođe do podrške 41 poslanika za formiranje nove vlade.

Poslanik Civis-a Srđan Pavićević saopštio je u odgovoru Lekiću da ima njegovu podršku za formiranje 44. Vlade sa participacijom Civisa u njoj, kao što je bio slučaj i u prethodne dvije vlade. Ostaje mu, kako je naveo, kao i svima, da konstatuje da i dalje – sada za tri glasa u parlamentu – nema potrebne većine za formiranje 44. Vlade. Istakao je da formiranje 44. Vlade nije bio cilj po sebi, već pokušaj ostvarivanja legitimne institucionalne stabilnosti „na osnovama sada već prilično zaboravljene volje građane na izborima avgusta 2020“.

Ukoliko Vlada ne bude formirana, otvara se mogućnost da, po izmijenjenom zakonu o predsjedniku, Milo Đukanović tri dana prije predsjedničkih izbora raspusti Skupštinu Crne Gore i raspiše vanredne parlamentarne izbore. Prema našim informacijama, Đukanović se konsultuje sa zapadnim partnerima, a vrlo je moguće da će izbore raspisati 17. marta, dan prije izborne ćutnje.

Prema riječima jednog od koordinatora Alternative Zarije Pavićevića, Đukanović neće raspustiti parlament prije izbora u nedjelju jer pokušava da kupi svaki dan.

Pavićević smatra da je namjera Đukanovića i Abazovića da ova vlada ostane što duže.

– Mentor ove vlade je Aleksadar Vučić, pod čijom palicom je i nastala, a koji ima namjeru da stabilnost na jugu i svog prijatelja Đukanovića održi što duže. Naglašavam da je Đukanović pod njegovim nadzorom postao vlasnik prava na iskopavanja na 600 km² u najbogatijem dijelu Srbije – Raškoj oblasti. Jasno je da finansijski interesi ove grupacije stoje iznad bilo kakvih nacionalnih. Dritan Abazović je samo izvršilac, kao što je i Midorag Lekić – rekao je Pavićević za „Dan“.

On smatra da je Lekić prokockao još jednu šansu da donese promjene i da su jedino dobro rješenje izbori.

– Izbore ne želi niko, uključujući i Dritana Abazovića, koji je sad ispod cenzusa. Alternativa smatra da će do izbora doći pod pritiskom međunarodnog faktora, kao što je došlo i do izbora sudija Ustavnog suda. Zapad želi da se naše institucije dekriminalizuju, da dođe do vladavine zakona i da se osobe uključene u organizovani kriminal odmah privedu. To ne mogu da urade sa ovom vladom. Žele da pronađu partnere koji će to da urade u što skorije roku – zaključio je Pavićević.

Vuksanović Stanković: Očekujem da Đukanović raspusti parlament

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) za predsjednicu Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković očekuje da aktuelni predsjednik države Milo Đukanović u četvrtak raspusti parlament i raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Ona je u intervjuu za agenciju MINA kazala da Đukanović ne može da kalkuliše i da ga na to obavezuje Ustav.

– Očekujem da će Đukanović iskoristiti Ustavom utvrđene nadležnosti i u četvrtak raspustiti parlament i sjutradan zakazati vanredne parlamentarne izbore – navela je Vuksanović Stanković i dodala da „agonija sa vladom Dritana Abazovića mora biti završena“.

(Dan)

CATEGORIES
Share This