U Briselu neformalni sastanak ministara evropskih poslova: Uspjeh Podgorice dobra vijest za čitav region

U Briselu neformalni sastanak ministara evropskih poslova: Uspjeh Podgorice dobra vijest za čitav region

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević učestvovaće na neformalnom sastanku ministara evropskih poslova (GAC), koji će u naredna dva dana biti održan u Briselu.

Kako se navodi u platformi za učešće ministarke Gorčević, u fokusu sastanka biće promovisanje i jačanje mehanizama vladavine prava.

– Najavljeni sastanak biće prilika da se razmijene mišljenja o pitanjima vezanim za regionalnu saradnju, izgradnju povjerenja, identifikaciju izazova i proces ubrzavanja evropskih integracija. Učešće na GAC-u prilika je za uspostavljanje bližih odnosa i dublje saradnje između Evropske unije (EU) i država zapadnog Balkana, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore na međunarodnom planu i dalju afirmaciju Crne Gore kao pouzdanog partnera – navodi se u platformi.

Ističe se da je zajednička obaveza EU i država regiona da održe zamah proširenja, te da će Crna Gora naredni period iskoristiti za ubrzane reforme.

U platformi se navodi da će učešće Gorčević na sastanku biti prilika za predstavljanje trenutnog stanja u procesu pridruživanja Crne Gore EU, budućih aktivnosti u vezi sa pripremom i sprovođenjem Reformske agende za Instrument EU za reformu i rast i dalju promociju napretka i rezultata Crne Gore u procesu evropskih integracija.

– U prisustvu zvaničnika EU, Crna Gora ima šansu da predstavi dobre rezultate u u oblasti vladavine prava, sprovođenju neophodnih reformi i intenzivnom tempu realizacije aktivnosti u poglavljima 23 i 24, sa ciljem konačnog dobijanja IBAR-a, te uvođenja Crne Gore u finalnu fazu pregovaračkog procesa – zatvaranje poglavlja – navodi se u platformi.

Da postoji snažna volja crnogorskih zvaničnika da što prije postanemo 28. članica Evropske unije sve češće čujemo i iz Brisela. Evropski parlamentarci očekuju ubrzan napredak jer je, kako kažu, očigledna nova snaga u zemlji. Koliko su ozbiljni možda najbolje govori činjenica da je mandat aktuelnog Odbora za vanjsku politiku završen sastankom sa crnogorskim premijerom, objavila je RTCG.

Nemec: Na elitama je da ispune zadatke

Poslanik Matjaž Nemec prepoznaje optimizam među crnogorskim političkim elitama da se sprovedu neophodne reforme.

– Pričali smo sa predsjednikom i premijerom i vidi se da postoji ta snaga u Crnoj Gori da se sprovedu reforme koje su bitne. Ovdje se priča često o Crnoj Gori koja će biti u prvoj grupi zemlja, i ja kao Slovenac bih htio da se to što prije desi, znam koji su benefiti od toga i to je potrebno za zemlje zapadnog Balkana – naveo je Nemec.

Rad Odbora za vanjsku politiku tokom ovog mandata Evropskog parlamenta zaokružen je sastankom sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem. Potpredsjednica tog odbora Željana Zovko naglašava da je iza Crne Gore u prethodnom periodu bilo dosta propuštenih šansi i da očekuje da se sada situacija promijeni.

– Da je bilo zastoja – bilo je. Usporavanja je, nažalost, bilo, i to je Crna Gora platila nenapredovanjem. Očekujem da će se situacija promijeniti i da će se više poštovati položaj manjina u Crnoj Gori – navela je Zovko.

Vladimir Bilčik, predsjedavajući parlamentarne delegacije sa našom zemljom, smatra da se u Podgorici užurbano radi na dostizanju IBAR-a do juna, što bi bio podsticaj i ostalim državama regiona.

– Crna Gora je najnaprednija zemlja i nova vlada radi mnogo kako bi obezbijedila da se zemlja približi zatvaranju poglavlja. Potrebne su nam uspješne priče u regionu. Uspjeh Crne Gore dobra je vijest za Beograd, Tiranu, Skoplje, Sarajevo, za sve u regiji. Ovdje ne govorim o takmičenju, već o probijanju leda u proširenju, vraćanju povjerenja, a Crna Gora je u poziciji da to i uradi – kazao je Bilčik.

Ističe da u narednom periodu treba raditi na smanjenju tenzija i zajedničkom fokusu na članstvu u EU.

S druge strane, procjene zvanične Podgorice su da bi Crna Gora do 2028. mogla ispuniti sve obaveze i postati 28. zemlja članica.

(Dan)

CATEGORIES
Share This