Sindikalna potrošačka korpa u Crnoj Gori za drugi kvartal 1.870 evra

Sindikalna potrošačka korpa u Crnoj Gori za drugi kvartal 1.870 evra

– Sindikalna potrošačka korpa (SPK) za drugi kvartal ove godine iznosi 1.870 evra, pokazalo je istraživanje Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Centra za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI).

U poređenju sa prvim kvartalom ove godine, sindikalna potrošačka korpa bilježi pad u iznosu od 30 evra odnosno 1,58 odsto”, navodi se u saopštenju nakon konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja, piše Mina.

Od ukupno deset kategorija troškova koje su definisane Metodologijom za izradu SPK-a, u ovom kvartalu zabilježen je pad u svega dvije kategorije, i to trošak prehrambenih proizvoda – 3,31 odsto i troškovi stanovanja i komunalija – 4,26 odsto.

„Prikupljanjem novih cijena iz tri najveća trgovinska lanca u Crnoj Gori za 135 namirnica koje ulaze u sastav kategorije troškova prehrambenih proizvoda, odnosno 131 namirnice u ovom kvartalu s obzirom na sezonski karakter nekih od njih, to jest nedostatka istih na rafovima posmatranih trgovinskih lanaca u momentu popisivanja cijena, utvrđeno je da izdatak za prehrambene proizvode u drugom kvartalu iznosi 585 evra”, navodi se u saopštenju.

Iznos ove kategorije troškova niži je 20 evra u odnosu na prvi kvartal kada su isti iznosili 605 evra, čime beležimo pad od 3,31 odsto. Na pad troškova koja domaćinstva imaju u cilju obezbijeđivanja osnovnih prehrambenih namirnica uticala je akcija ograničavanja marži koju je sprovela vlada tokom aprila i maja.

„Ovom akcijom limitirane su cene 43 proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, odnosno oko 500 artikala, od kojih nešto preko 3/4 proizvoda ulazi u sastav SPK-a”, dodaje se u saopštenju.

Utvrđeni iznos od 585 evra predstavlja iznos koji je potreban četvoročlanoj porodici da zadovolji potrebe za hranom i pićem na mjesečnom nivou, odnosno da obezbijedi adekvatan unos kalorija za sva četiri člana domaćinstva koji imaju umjerenu fizičku aktivnost na dnevnom nivou. Prosječan dnevni unos posmatranog četvoročlanog domaćinstva je 10.680 kalorija, odnosno 2.670 kalorija po članu.

„Troškovi stanovanja i komunalija u ovom periodu iznose 225 evra čime se bilježi pad od 4,26 odsto, odnosno deset evra (prethodno 235 evra). Na pad ove kategorije troškova prevashodno je uticao iznos prosječnog računa električne energije, koji je u prvom kvartalu bio veći zbog sezone grejanja”, rekli su iz USSCG-a.

Ostalih osam kategorija troškova SPK-a nisu zabiliežile promjene u odnosu na prethodni kvartal.

Biznis.rs

CATEGORIES
Share This