O. Miajlo Backović: Litije u Crnoj Gori bile su vaskrs Svetosavlja

O. Miajlo Backović: Litije u Crnoj Gori bile su vaskrs Svetosavlja

Svaki čovjek na svijetu, svi narodi i civilizacije, svaka duša je Bogotražiteljka.

Svi traže put ka smislu svog postojanja boreći se sa vječitim dilemama i pitanjima:

KO SAM JA, KO SMO MI, KAKO SMO I OD KOGA NASTALI I GDJE IDEMO…?

Razne religije i filosofije pokušale su da daju odgovor na ova pitanja,i razni narodi išli su upravo tim putevima sazrijevajući i gradeći svoj identitet.

Srpski narod takođe je sebe tražio i svoj put napokon našao u Hrišćanstvu koje je nakon svih stranputica nudilo odgovore.

Ali identitet NAŠEG naroda i putevoditelj ka ISTINI postao je mladi princ koji se odrekao ovozemaljskog prestola svoga oca da bi služio Prestolu Boga Živoga!

Mladi princ Rastko Nemanjić postao je monah Sava koji će svom narodu dati KUĆU pod čijim će krovom svi Srbi biti jedno i zajedno,jedino tu potpuno slobodni i svoji!

Svetosavlje ili Srpsko pravoslavlje nije posebna religija kao što to neki kažu, to je naš put kojim smo razumjeli riječi Božije i sa drugim pravoslavnim narodima idemo ka spasenju!

Nakon Drugog Svjetskog rata pokušali su tu KUĆU našeg naroda da sruše da nas raskuće pa da gradimo na ruševinama Istine neku novu kuću bez temelja, kuću koja je pokušala da dezorjentiše Srbe, pa smo bili svjedoci posledica tog nauma.

Duboko podjeljeni i pogubljeni tražili smo sebe, nametali su nam “kulturu” zaborava, novi jezik, novo ime ili više imena, novu “adresu”i novu kuću, ali ono što nas je uvijek vraćalo i vratilo našem IZVORIŠTU bilo je upravo Svetosavlje.

Ta duhovna genetika duboko ukorijenjena preko naših predaka uvijek bi iznova vaskrsavala kada bi mislili da je nestala.

Divne Litije u Crnoj Gori koje su iznenadile sve, pa i nas koji smo bili u njima, bile su upravo vaskrs Svetosavlja i zato su bile pobjedonosne u svom veličanstvenom miru noseći LJUBAV kao najjače oružje!

Naša jedina KUĆA naša Crkva sa domaćinom Svetim Savom će danas kada proslavljamo svoga Putevoditelja biti mjesto koje će u svakom kutku ove planete okupiti sve Srbe širom svijeta i pokazati jedinstvo!

Danas će planetom odzvanjati glasovima naše djece himna Svetom Savi i riječi “DA ŽIVIMO SVI U SLOZI SVETI SAVO TI POMOZI”!!!

(IN4S)

CATEGORIES
Share This