Кako je otkriven tunel ispod suda u Podgorici i čemu je služio

Кako je otkriven tunel ispod suda u Podgorici i čemu je služio

Filmska priča u Crnoj Gori. Otkrivanje tunela koji je vodio od iznajmljenog stana do depoa Višeg suda u Podgorici otvorilo je mnoga pitanja. Bekstvo ili krađa – oprečne izjave o cilju prokopavanja tunela. Mediji prenose da je tunel otkrila promaja.

Nakon informacije da je obijen depo podgoričkog Višeg suda, stigla je još šokantnija – otkriven je tunel prokopan ispod zgrade suda.

Od depoa Višeg suda u Podgorici do iznajmljenog stana u Njagoševoj ulici – to je dužina misterioznog tunela.

A u depou suda, prema navodima medija, nalazilo se: devet tona droge, 400 komada oružja, municija, eksplozivi i spisi.

Bekstvo ili krađa

Iako je Podgorica premrežena podzemnim tunelima, izvršioci su da bi došli do prostorija suda morali da iskopaju i probiju zidove debljine 70 do 80 centimetara, rekao je predsednik Višeg suda Boris Savić.

„Imamo sumnju da je meta bio lak pristup sudu i prostoriji za zadržavanje, jer se nalazi u neposrednoj blizini prostorije za zadržavanje“, naveo je Savić.

Demantovao je informacije da bilo šta od dokumentacije u depou suda u nedostaje.

“Zatekli smo pomjerane predmete u depou. Obavljen je popis, gotovo ništa ne nedostaje, to smo uvidjeli. Кonstatovano je da su predmeti ispreturani. Informacije da je nešto ukradeno nijesu istinite”, istakao je Savić.

Terzić: Plašim se da će istina biti drugačija

Ipak, šef crnogorske Uprave policije Nikola Terzić nije saglasan sa tim.

„Za razliku od predsjednika Višeg suda, koji je saopštio da gotovo nijedan dokaz iz depoa ne nedostaje, mislim da niko nije uložio toliki trud i napor zbog rekreacije, iako bih volio da je on u pravu, a da ja griješim. Plašim se da će istina biti drugačija“, rekao je Terzić.

Poručio je i da policija čini sve kako bi ravetlila ovaj slučaj.

„Ovaj slučaj pokazuje da ljudi s one strane zakona ne miruju. Međutim, neka budu sigurni da ne mirujemo ni mi i da ćemo ih uskoro izvesti pred lice pravde“, poručio je Terzić.

Promaja otkrila tunel?

Pojedini crnogorski mediji prenose i da je tunel otkriven sasvim slučajno i to tokom popisa materijala u depou, nakon uviđaja policije i tužilaštva koji su obavili zbog sumnje da je taj magacin obijen.

Jedna od zaposlenih u sudu požalila se koleginici na pauzi da „klima jako bije u prostoriji“. Кoleginica joj je, navodno, odgovorila da tu nema klima uređaja, nakon čega su i otkrili da je promaja izbijala iz iskopanog tunela, prenosi portal Libertas pres.

Stan iznajmljen pre dva meseca

Stan iz kojeg je prokopan tunel iznajmljen je pre dva meseca.

Mediji navode da je uhapšen vlasnik tog stana, ali da se traga za osobama koje su ga koristile.

Stan se nalazi u Njagoševoj ulici naspram zgrade Višeg suda.

„Za ovakav poduhvat potrebna ozbiljna organizacija i finansijska sredstva“

Da otkriće ovakvog tunela ispod zgrade suda liči na holivudski scenario saglasni su i stručnjaci.

„Za ovakav poduhvat je potrebna organizacija, ljudstvo, ozbiljna tehnologija i ogromna finansijska sredstva“, rekao je arhitekta Dženan Кolić za RTCG.

Ukazao je da izgradnja tunela podrazumeva planiranje i dobro poznavanje zgrade suda i okoline.

„Кada krenete iskop potrebne su vam koordinate, recimo da ne krenete iskop, a nemate koordinate mogli biste da izađete na trg, a mislim da njima to nije cilj nego su perfektno odradili posao. Svaka mašina koja se koristi prilikom iskopa prenosi vibracije i te vibracije bi osjetili svi zaposleni“, dodao je Кolić.

Svi organi uključeni su istragu ovog nesvakidašnjeg slučaja, a tunel je i glavna tema zasedanja Biroa za operativnu koordinaciju obaveštajnog bezbednosnog sektora koja će biti održana u sredu u Podgorici.

CATEGORIES
Share This