Izdavanje i prodaja stanova u Crnoj Gori postaje pravi pakao

Izdavanje i prodaja stanova u Crnoj Gori postaje pravi pakao

Nacrt zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ne dozvoljava vlasnicima da samostalno oglase i prodaju nekretninu, zbog čega su u obavezi da daju agencijama da posreduju, što će povećati cijene na tržištu Crne Gore za tri odsto.

To je jedna od ključnih primjedbi u Izvještaju o javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti koji je objavilo Ministarstvo ekonomskog razvoja. Ministarstvo primjedbu nije uvažilo, uz objašnjenje da se Nacrt zakona bavi posredovanjem u prometu, a ne pravima koja vlasnik ima u vezi sa nekretninom.

Nacrt zakona o kupovini stana u Crnoj Gori je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u prethodnoj Vladi koje ga je stavilo na javnu raspravu.

Vlada je Nacrt ovog zakona spremila zbog visokog učešća sive ekonomije u ovoj oblasti, nekvalitetne usluge, nepostojanja osiguranja od odgovornosti i stručne spreme za posrednike, kao i zbog toga što oni trenutno ne moraju da prikažu kompletnu dokumentaciju za nepokretnost. Osim tih i iz razloga što se ugovori o posredovanju u praksi retko zaključuju, što nemaju sve elemente, obaveze i odgovornosti i što se provizije često ne isplaćuju preko računa nego u gotovini, ali i nelojalne konkurencije koja se poslom bavi bez licenci i registracije, piše Investitor me.

Zbog visokog učešća sive ekonomije u ovoj oblasti država gubi značajan deo novca od neprijavljenih provizija koje su većinom u gotovini i mimo računa, čime se dovodi u pitanje kontrola tokova novca i oporezivanje, konstatovalo je Ministarstvo.

Ministarstvo je, između ostalih, usvojilo primedbe da ugovor o posredovanju važi pola godine umesto godinu dana, i da se cena mora navesti pri oglašavanju.

Kada je u pitanju prijedlog da se definiše nadzor, odnosno tijelo koje će obavljati inspekcijske poslove za ovaj sektor i nadgledati i portale za oglašavanje nekretnina, iz ministarstva su naglasili da se primjedba ne prihvata.

„Nadzor nad sprovođenjem zakona vrši nadležno ministarstvo, dok inspekcijski nadzor vrši tržišna inspekcija, kao nadležna za delatnost unutrašnje trgovine“, piše u komentaru Ministarstva.

Novina u prijedlogu zakona su stvaranje registra onih koji se bave prometom nekretnina i uvođenje obaveznog stručnog ispita za posrednike. Predviđeno je da građanin koji polaže stručni ispit mora da ima prebivalište na teritoriji Crne Gore i najmanje IV nivo kvalifikacija, odnosno srednje ili stručno obrazovanje.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This