Direktan platni promet između Srbije i Crne Gore

Direktan platni promet između Srbije i Crne Gore

– Transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Crne Gore od danas se mogu realizovati direktno, jer smo uspostavili direktan platni promet između Republike Srbije i Crne Gore, saopštila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da put regionalne saradnje za Narodnu banku Srbije predstavlja jedan od ključnih ciljeva, koji nastoji da poploča dobrim sporazumima i saradnjom.

„Zadovoljstvo mi je što smo uspostavili intenzivnu i plodonosnu saradnju sa našim dragim kolegama iz centralne banke Crne Gore, kao i da se saradnja između Crne Gore i Srbije na svim poljima intenzivirala nakon susreta predsednika dve države Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića“, istakla je Tabaković u izjavi, saopštila je Narodna banka Srbije.

Tabaković je ukazala da iza ovog projekta stoje meseci napornog zajedničkog rada.

Kako je navela, sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama i do danas je u njemu učestvovalo dvanaest poslovnih banaka sa teritorije Republike Srbije, Narodna banka Srbije i sedam poslovnih banaka sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Prema rečima Tabaković, Universal Capital Bank AD Podgorica – banka koja posluje na teritoriji Crne Gore, prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u MK sistemu NBS.

„Od danas, Universal Capital Bank AD Podgorica predstavlja prvu banku sa teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama NBS, i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima“, naglasila je Tabaković.

Navela je da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi našim državama i građanima i da će jednom povezana infrastruktura omogućiti još veću razmenu dobara i usluga, a da podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet.

Tabaković je pozvala i druge banke sa teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS i iskoriste prednosti koje on pruža, dodajući da interesovanja već ima.

Kao prednosti ona je navela da učesnici imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova, da je izvršavanje transakcija između banaka sa teritorije zemalja regiona omogućeno po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni, da Narodna banka Srbije kao operator MK sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke sa teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno, odnosno centralnim bankama i bankama sa teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade i da je na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen ne samo direktan platni promet sa Srbijom, već i sa građanima i privredom Bosne i Hercegovine.

„Banke učesnice u MK sistemu NBS, sa teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kroz saradnju sa poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini, tako da se na ovaj način pospešuje ekonomski i razvojni potencijal između nas i naših prijatelja – Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i između njih međusobno“, ukazala je Tabaković.

Prema njenim rečima, ovaj potencijal posebno je uočljiv ako se uzme u obzir značajan obim trgovinske razmene između zemalja u okruženju – i u uvozu i u izvozu.

Tabaković je istakla da će priključenje Centralne banke Crne Gore u Međunarodni kliring u devizama NBS doprineti ostvarenju dugogodišnjeg cilja regionalnih ekonomskih integracija i ostvarenju interesa privrede i građana naših zemalja.

(Tanjug) Foto: Profimedia

CATEGORIES
Share This