„Crna Gora i Srbija imaju snažne zajedničke ekonomske interese“: Održan sastanak ministara Momirovića i Đurovića u Podgorici!

„Crna Gora i Srbija imaju snažne zajedničke ekonomske interese“: Održan sastanak ministara Momirovića i Đurovića u Podgorici!

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije Tomislav Momirović boravi u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori 11. i 12. septembra 2023. godine. Ministar se danas sastao sa crnogorskim ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem, dok će se takođe sastati i sa predstavnicima Unije poslodavaca Crne Gore, kao i sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore.

„Ekonomije Srbije i Crne Gore su kompatibilne, naša putna, turistička i svaka druga infrastruktura je takođe kompatibilna i zato je naš zajednički interes da se dodatno povezujemo jer saradnja u oblasti ekonomskog razvoja otvara vrata za prosperitet i bolji život građana naše dve zemlje“, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon sastanka sa Đurovićem.

„Važno je da naša trgovinska razmena raste, u ovoj godini ona je veća za 17 odsto nego u istom periodu prošle godine i to su zaista jako dobre vesti“, istakao je ministar Momirović i dodao da je na sastanku otvorio i nekoliko novih teme koje se tiču povezivanja naših privreda kao i da je informisao ministra Đurovića o projektima koji se trenutno izvode, projektima koji nas zajednički povezuju i naglasio da su tri najvažnija infrastrukturna projekta Autoput Beograd – Podgorica – Bar, pruga Beograd- Bar i Luka Bar.

„U prethodnim godinama završili smo 130 km autoputa ka Crnoj Gori, za nepunih šest meseci završićemo još 20 km do Požege i očekujem da ćemo u 2027. godini završiti autoput do Novog Pazara i tako biti na korak bliže do Crne Gore što je za nas jako značajno kako bi olakšali našoj privredi, da se što jednostavnije izvozi ali i uvozi iz Crne Gore“, naglasio je Momirović i dodao da je u prethodnom periodu rekonstruisana i pruga od Beograda do Valjeva, da intenzivno projektujemo i da želimo da rekonstruišemo celu prugu Beograd- Bar jer je to jako važno zbog transporta naše robe kako bi ista bila jeftinija.

Ministar Momirović je podvukao da zbog rata na istoku Evrope, Crno more gubi svoj značaj kada je reč o transportu i da luka Bar u Crnoj Gori dobija na atraktivnosti.

„U ekonomskom smislu, ovi projekti značajni su za Srbiju i Crnu Goru i njihovom realizacijom obe zemlje bi puno dobile i uveren sam da ćemo u narednom periodu zajedničkim snagama realizovati ove projekte, podići atraktivnost naših industrijskih kapaciteta i značajno pospešiti ekonomski rast“, zaključio je Momirović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović zahvalio se ministru Momiroviću na poseti i ovom prilikom izrazio svoje uverenje da će nedavno pokrenuta akcija u Srbiji „Bolje cene“ dati podjednako dobre rezultate kao što je u Crnoj Gori dala akcija „Stop inflaciji“, koje su sličnog karaktera sa ciljem da se ublaži, smanji ili uspori inflacija koja je globalni problem, navodi se u saopštenju kabineta ministra Momirovića.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This