Crna Gora i BiH se nadmeću ko će postati prva nova članica OB

Crna Gora i BiH se nadmeću ko će postati prva nova članica OB

„Mislim da se sada nadmeću i Crna Gora i BiH sa novom vlašću ko će postati nova članica OB, ko pre postane imaće pre efekte“, rekao je Bećirović u emisiji Uranak na K1, gde je bilo reči o inauguraciji Jakova Milatovića kojom, kako je naglasio, Crna Gora ulazi u novu eru, eru nakon Mila Đukanovića.

Podsetio da je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković posetio sve zemlje regiona, i da se nazire želja BiH da postane nova članica OB, jer inicijativa ima ogromne benefite – uštede bi bile više od dve milijarde samo na graničnim prelazima.

Bećirović je ocenio da bi ulazak u OB mnogo značio i za sportiste, za formiranje fudbalske i košarkaške lige OB, a članstvo bi doprinelo i kulturnoj saradnji, kao i kulturi zajedništva i zajedničkom nastupu prema EU sa jednim glasom, što bi bilo nešto slično nastupu Višegradske grupe.

Glas jedne zemlje ne znači mnogo, ali ako bi se okupli svi u regionu, to bi značilo, rekao je on i dodao da ovako samo slušamo ohrabrenja i slične stvari koje ne vode  ničemu.

Prema njegovim rečima, ako ne dođe do članstva, realno je očekivati i geopolitički zaokret nekih zemalja, što bi bio kraj priče o proširenju OB.

Potrebni su nam konkretni potezi, rekao je on i dodao da 18 miliona stanovnika ZB ne predstavlja nikakvu pretnju za integraciji u 450 miliona stanovnika EU.

Bećirović je komentarisao i to što su uz porodicu Milatović na inaugruaciji sedeli lideri regiona, čime je, kako je ocenio, upravo pokazana ta nova era u Crnoj Gori, jer je koncept Mila Đukanovića bio zasnovan na konfliktu.

Sada Crna Gora dobija predsednika svih građana, rekao je on i dodao da su sada odnosi prilično relaksirani.

Nema više straha u Crnoj Gori, Đukanović je zloupotrebljavao Bošnjake i Albance, kazao je Bećirović i ocenio da Crna Gora mora još više da bude uključena u regionalnu saradnju, a OB je upravo prilika i za ekonomski prosperitet Crne Gore.

Mislim da CG ide pravim putem, kazao je on i naveo je jasno da Milatović nije isključio OB.

Prema rečima Bećirovića, Đukanović neće imati tako komotnu poziciju u budućnosti.

„On sada ima dve mogućosti ili da pobegne iz zemlje ili da bude procesuiran. Treća nije moguća i ne bi bila dobra jer bi se time obesmisle demokratske promene“, rekao je Bećirović.

Na pitanje šta očekuje da će se desiti sa ambasadorom Srbije, kaže da je neprihvatljivo da su proterali Vladimira Božovića iz Crne Gore i da ga simbolički treba vratiti.

„Time bi se pokazala vrsta izvinjenja prema ambasadoru Božoviću“, rekao je on i dodao da se ne može negirati činjenica da je za Crnu Goru Srbija najvažnija.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This