CeMI na osnovu 90 odsto glasova: Đukanović i Milatović idu u drugi krug

CeMI na osnovu 90 odsto glasova: Đukanović i Milatović idu u drugi krug

Prema procjenama CeMI-ja na osnovu obrađenog uzorka od 90 odsto obrađenih glasova, na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori Milo Đukanović je osvojio 35,40 odsto glasova, PES Jakov Milatović 29,20 odsto, a Andrija Mandić (DF) 19,10 odsto glasova.

Aleksa Bečić (Demokrate), 11,00 odsto, Draginja Vuksanović Stanković (SDP) 3,20 odsto, Goran Danilović 1,30 odsto, a Jovan Radulović 0,80 odsto glasova.

U drugi izborni krug idu, prema ovim rezultatima, kandidat DPS Milo Đukanović, koji je kandidat opozicione stranke i kandidat PES, koja je neparlamentarna stranka, Jakov Milatović.

Inače, Đukanović bilježi značajan pad broja glasova s obzirom na to da je na izborima 2018. dobio više od 53 odsto glasova u prvom izbornom krugu, prenosi Tanjug.

Podsjećamo, u biračkom spisku na predsjedničkim izborima danas održanim u Crnoj Gori bilo je 542.154 građana s pravom glasa.

Kandidati su bili  – aktuelni šef države i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, lider Nove srpske demokratije, kandidat liste Za budućnost Crne Gore, odnosno Demokratskog fronta Andrija Mandić, kandidat Demokrata Aleksa Bečić i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Na izborima su učestvovali i kandidati Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Jodžir Radulović.

Đukanović je prvi put predsjednički kandidat stranke koja je od 30. avgusta 2020, prvi put od njenog osnivanja, u opoziciji.

Ukoliko bude potvrđen drugi krug izbora, on će biti održan 2. aprila.

Mandat predsjednika Crne Gore traje pet godina, a do sada su svi predsjednici bili iz DPS-a.

PES: Podržaćemo Milatovića

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović ponovio je večeras da taj savez ostaje pri stavu da će podržati kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića ako uđe u drugi izborni krug za predsjednika Crne Gore.

Bečić: Demokrate potvrdile da imaju čvrsto političko tijelo

Predsjednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić čestitao je građanima Crne Gore na demokratskom izbornom danu i poručio da što se njegove stranke tiče, pokazalo se da ona ima čvrsto političko tijelo.

„Sačuvali smo našu snagu iako smo imali daleko jaču konkurenciju. Kolege iz Evrope sad smo mi na neki način iznjedrili“, naveo je Bečić u obračanju nakon izbornog dana.

Bečić, koji je u prvom izbornom krugu osvojio, 10,80 odsto glasova, kazao je da je postojala „veoma prljava kampanja“, odnosno da je danima narativ bio da jedinu šansu protiv Mila Đukanovića ima kandidat Demokratskog fronta ili Evrope sad.

Bečić je čestitao Jakovu Milatoviću i ulasku u drugi izborni krug. On je rekao i da su danas osvojeni rezultati predsjedničkih kandidata dobijeni na osnovu rezultata osvojenih na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020..

Bečić je rekao da je većina koja je tada pobijedila večeras osvojila oko 60 odsto glasova.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This