Zenički rudari na protestu u Sarajevu: “Nećemo se predati”

Zenički rudari na protestu u Sarajevu: “Nećemo se predati”

Protest je prvenstveno organizovan zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica kao i ignorisanja zaključaka sa sastanka održanog 27. jula između Vlade FBiH i rudarskog sindikata kojim bi se omogućilo poštivanje odredbi kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić istakao je da moraju biti reduzete mjere kako bi se odblokirali procesi u Rudniku mrkog uglja Zenica te obezbijedila isplata plata za mjesec juni i topli obrok za mjesec maj, prenosi Klix.

– Ako je to puno, onda države nema. To što navode iz Elektroprivrede je netačno. Mogu pričati nekome drugom, ali meni ne mogu. Ja sam 3. jula bio uključen u kompletan proces. Pomoćnik generalnog direktora za zavisna i povezana društva, 3. jula je rekao meni da je moguće računati i da će rukovodstvo Elektroprivrede osigurati finansijsku podršku RMU Zenica za isplatu plata samo ako sindikat i direktor rudnika pristupe potpisivanju sporazuma kroz koji se utvrđuje metodologija obračuna plate za mjesec maj i juni – rekao je Husić.

Kazao je da su svjesni da njihova priča “zamara javnost”, ali da “izbora nemaju”.

– Zamoreni su i rudari, ali trpe. Naša poruka je jedinstvena. Bez obzira koliko bilo teško, mi ćemo ostati ujedinjeni. U ovoj državi nije lako biti ujedinjen. Nećemo se predati, pružat ćemo otpor nehumanom odnosu onih koji odlučuju o našim sudbinama – naveo je on.

Ističe i kako rudari nemaju problem sa procesom dekarbonizacije i ekološki čistom Bosnom i Hercegovinom, ali da se treba voditi računa i o radnicima.

– Nećemo radnike iz oblasti rudarstva u FBiH gledati 10 godina po ulicama nakon zatvaranja rudnika. Mi želimo imati proces na pravedan i human način. Ako se taj proces uspio realizovati u većem dijelu zemalja EU na pravedan način, ako nam svi tvrde da članice EU iskazuju spremnost da daju podršku BiH u humanoj tranziciji energetskog sektora, nama pripada pravo da to tražimo i ne odstupamo od tog zahtjeva i da kažemo da je to jedino prihvatljivo – naglasio je on, prenosi Klix.

Također, Husić je poručio i kako je potrebno obezbijediti uslove za penzionisanje onih rudara koji su stekli uslove za to tokom 2023. godine.

SrpskaCafe

CATEGORIES
Share This