Uhapšen Sead Miljković u SAD-u zbog ratnih zločina

Uhapšen Sead Miljković u SAD-u zbog ratnih zločina

Sead Dukić je posljednje 24 godine živio miran život sa suprugom i kćerkom, smješten u maloj kući u Tenesiju. Ali ranije ovog mjeseca, imigracioni policajci su upali u njegovu kuću tvrdeći da njegovo rođeno prezime nije Dukić, već Miljković.

U optužnici i nalogu za pretres koji je otpečaćen prošle sedmice stoji da se nalazi na Interpolovoj crvenoj listi i da ga traže vlasti u Bosni i Hercegovini zbog počinjenja ratnih zločina tokom rata u BiH.

Iako je možda mogao da promijeni ime, nije mogao da promijeni ni lice ni otiske prstiju. Njegovi biometrijski markeri pomogli su u potvrđivanju njegovog pravog identiteta. Korišćen je softver za prepoznavanje lica i otisak prsta kako bi uporedio američke podatke za Dukića sa bosanskohercegovačkim dosijeima za Miljkovića.

Sada se suočava s optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američki pasoš. Nejasno je da li će se i njemu suditi za ratne zločine. Branilac optuženog nije dao komentar u vrijeme objavljivanja. Interpol nije odgovorio na zahtjev za komentar.

U zahtjevu za pretres njegovog doma u Ist Ridžu, tvrđeno je da je on ranije dva puta pokušao podnijeti zahtjev za ulazak u SAD tokom 1990-ih pod imenom Miljković, a treći put je pokušao 1999. godine koristeći prezime Dukić. Posljednji je bio uspješan i od tada Dukić prolazi ispod radara vlasti.

Malo toga se može pronaći u istoriji zanimanja ili bilo kakvim profilima na društvenim mrežama za optuženog. Ni u krivičnoj prijavi ni u naredbi za pretres ovog slučaja nije navedeno kako je i zašto je identifikovan kao osumnjičeni.

Posljednjih mjeseci razne agencije vrše nadzor nad njegovom kućom, sa službenicima na zemlji i avijacijom Carinske i granične zaštite koja posmatra s neba. Na ulici je postavljena i stubna kamera, pošto su agenti posmatrali osumnjičenog kako se vozi do i iz kuće.

(Avaz)  Foto: Pexels.com

CATEGORIES
Share This