Rekordna kršenja ljudskih prava tokom prošle godine

Rekordna kršenja ljudskih prava tokom prošle godine

Izvještaj o Bosni i Hercegovini ukazuje da je dolazilo do mučenja ili nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja pritvorenika od strane policije, kao i nasilja i prijetnji nasiljem protiv novinara, mešanja u slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja.

– U najnovijem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u svetu,  navodi se da su u svijetu zabilježena rekordna kršenja ljudskih prava i zloupotrebe koje su „užasne po svom obimu i ozbiljnosti“.

U izveštaju, koji je sastavljen na osnovu iskaza zaposlenih u Stejt departmentu, odnosno zaposlenih u diplomatskim misijama SAD širom svijeta zajedno sa stranim vladinim zvaničnicima, međunarodnim organizacijama, pravnicima, novinarima, akademicima, zaštitnicima za ljudska i radnička prava, navodi se da su primetna brojna kršenja ljudskih prava prije svega u Rusiji, gde se navodi da su počinjeni ratni zločini, ali i drugim kršenjima, prije svega prema učesnicima raznih protesta širom svijeta, odnosa prema LGBT populaciji, rodno zasnovanom nasilju.

Izvještaj o Bosni i Hercegovini ukazuje da je dolazilo do mučenja ili nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja pritvorenika od strane policije, kao i nasilja i prijetnji nasiljem protiv novinara, mešanja u slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja.

U BiH je, kaže se, zabilježeno ograničenje političkog učešća za manjinske kandidate, korupcija u vladi, rodno zasnovano nasilje, uključujući porodično i seksualno nasilje i nasilje nad djecom i rane i prisilne brakove među romskom populacijom.

Kako se navodi, izveštaj obuhvata stanje ljudskih prava u 198 zemalja, a ovaj godišnji izveštaj se objavljuje više od 40 godina.

(Tanjug) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This