Ono što su ministri usvojili trajalo samo jedan dan

Ono što su ministri usvojili trajalo samo jedan dan

Odluke donesene na najproduktivnijoj sjednici Savjeta ministara BiH u istoriji te institucije, kako su je ocijenili pojedini ministri, nisu opstale ni 24 sata, jer je već najavljeno da će one pasti i neće biti usvojene u daljoj proceduri.

Naime Savjet ministara je u četvrtak utvrdio Nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH, a predsjednik Srpske Milorad Dodik je već sutradan izjavio da taj akt neće biti usvojen u Parlamentu BiH.

– U tom pogledu nacrt ništa ne znači. Neće proći ni sporazum koji predviđa slobodno kretanje na zapadnom Balkanu. Što bi srpski predstavnici u BiH davali saglasnost da Šiptari dolaze u Sarajevo i ovdje se slobodno kreću, dok s druge strane gdje god mogu na međunarodnoj i regionalnoj sceni kleveću Srpsku i loše o njoj pričaju? – upitao je Dodik.

Po svemu sudeći isti scenario će doživjeti i nova istočna interkonekcija na pravcu Srbija – BiH, preko Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada, jer su hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović najavili da neće podržati te projekte sve dok ne bude usvojen zakon o gasu na nivou BiH.

– Nova istočna gasna interkonekcija nije najvažnija stvar za RS, ali već 15 godina bošnjački predstavnici tendenciozno ruše ovaj projekat – naveo je Dodik.

Naglasio je i da mu je žao što u četvrtak nije bio u prilici da komunicira sa članovima Savjeta ministara te dodao da sigurno ne bi glasali za neke odluke, jer je, kako je naveo, očigledno da muslimani pokušavaju da uslovljavanjem dobijaju neke stvari.

– Ali, ništa nije još završeno – kao što nije završena interkonekcija, nisu ni neke druge odluke koje su donesene – poručio je Dodik.

Istog stava je i premijer Srpske Radovan Višković, koji je uvjeren da će projekat istočne gasne interkonekcije biti blokiran.

– Ne živim u snovima da će Komšić i Bećirović promijeniti stav – rekao je Višković.

Oglasio se i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, koji je pozvao Bećirovića i Komšića da odustanu od najavljene blokade odluke Savjeta ministara o verifikovanju istočne i južne gasne konekcije, jer bi to bilo štetno za sve građane u BiH.

(BN/Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This