Ništa od „Južne interkonekcije“, „Istočna“ pod znakom pitanja

Ništa od „Južne interkonekcije“, „Istočna“ pod znakom pitanja

– Nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povukla je iz procedure zakon o gasovodu „Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska“, tako da nema uslova da Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici donosi odluku o tom pitanju, odnosno razmatra Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji ovog gasovoda.

Ovo je, predstavljajući 100 dana rada Savjeta ministara BiH, rekla Borjana Krišto, predsjedavajuća ove bh. institucije, ne precizirajući šta će ministri danas odlučiti u vezi sa gasovodom „Istočna interkonekcija“. Ipak, naglasila je da ne vidi razlog zbog čega to nekome smeta.

U ionako komplikovanu priču o gasovodima, umiješalo se i Predsjedništvo BiH, tačnije Denis Bećirović i Željko Komšić, bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva, koji su istakli da će blokirati projekte „Istočna interkonekcija“ i „Južna interkonekcija“ dok se ne usvoji zakon o gasu na nivou BiH.

O ovom zakonu priča se već godinama, međutim Republika Srpska trenutno ne pristaje da se to centralizuje, odnosno da nivo BiH o tome uopšte odlučuje.

S obzirom na to da je Krišto najavila da nema uslova za odlučivanje o „Južnoj interkonekciji“, odnosno gasovodu Hrvatska  BiH, upitno da je li će biti odluke i o „Istočnoj interkonekciji“ koja podrazumijeva gasovod koji iz Srbije ulazi u Bijeljinu i dalje ide do Novog Grada i Banjaluke.

Za razliku od Bećirovića i Komšića, Krišto je istakla da je energetika u nadležnosti entiteta, ali nije precizirala šta će na današnoj sjednici Savjeta ministara BiH biti usvojeno.

Takođe, naglasila je da ne postoji nikakva blokada Savjeta ministara BiH te da će učiniti sve zajedno sa svojim zamjenicima da Savjet ministara BiH funkcioniše.

„Zadnja sjednica je zakazana na način da svaki od resora koji smatra da je nešto bitno to dostavi i tako je formiran dnevni red. Prošla sjednica nije imala koncenzusa i u tom momentu sam učinila to da sam ostavila vremena i vidimo kao kolege kako se dogovoriti oko nekih tačaka. Učiniću sve da ne dovedemo u pitanje funkcionisanje Savjeta ministara BiH“, rekla je Krišto.

Inače, prošla sjednica Savjeta ministara BiH je otkazana jer se ministri nisu uspjeli dogovoriti o dnevnom redu. S jedne strane srpski ministri insistirali su na tome da „Istočna interkonekcija“ bude na dnevnom redu i da se donese odluka po tom pitanju, dok su bošnjački ministri insistirali na izmjenama Zakona o VSTS-u, pravdajući to jednim od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. Ovaj zakon neprihvatljiv je za Republiku Srpsku, i u nekoliko navrata ponovljeno je da se o 14 prioriteta može razgovarati samo u paketu, a nikako pojedinačno.

Ipak, Krišto je rekla da će se sjednica danas održati, te da će prije sjednice biti održana sjednica Kolegijuma Savjeta ministara i sve što je na dnevnom redu pokušaće usvojiti.

„Mislim da će proći dobar dio dnevnog reda. Mislim da BiH svakako treba razviti svoj sistem prirodnim plinom osiguranjem novih transportnih pravaca. Sve što se odnosi na takve prioritete, odnosi se na interese BiH i ne vidim nijednog razloga zašto bi neko imao nešto protiv tih projekata“, rekla je Krišto.

Kada je riječ o „Južnoj interkonekciji“, Krišto je rekla da je iz procedure u FBiH povučen zakon o „Južnoj interkonekciji“ te da nema uslova za realizaciju tog projekta i da će onog trenutka kada se donese zakon o „Južnoj interkonekciji“ u FBiH Savjet ministara to pitanje razmatrati.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je formalno predlagač tačke u vezi sa gasnim interkonekcijama, rekao je da Komšić najavama o blokadi „Nove istočne interkonekcije“ nastavlja destruktivnu politiku SDA i Bakira Izetbegovića.

„Komšić je posljednji Bakirov pijun u propaloj šahovskoj partiji. On je vjerni sljedbenik politike SDA nikom logičnih i nikom korisnih blokada i opstrukcija“, rekao je Košarac.

I Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a, rekao je da će, ukoliko Predsjedništvo BiH blokira ratifikaciju sporazuma o „Istočnoj“ i „Južnoj interkonekciji“, kao što najavljuju, SDS zatražiti da Narodna skupština Republike Srpske zauzme jasan stav i zaštiti interes Republike Srpske.

„Činjenica je da je Srbija za godinu dana izgradila 900 kilometara gasovoda, a da u BiH pojedini nesavjesni političari blokiraju gasifikaciju i diverzifikaciju izvora snadbijevanja“, rekao je Miličević.

On je rekao da SNSD, nažalost, nije u stanju da odblokira „Istočnu interkonekciju“ te da smo došli u ćorsokak kada ekonomska šteta može biti ogromna.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This